IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
15:17 | 5 септември 2014
Обновен: 16:02 | 5 май 2024

Киев и руските бунтовници прекратяват огъня

Киев и руските бунтовници прекратяват огъня

По материала работи: Деян Михайлов
Киев и руските бунтовници прекратяват огъня

Украйна и проруските сепаратисти подписаха споразумение за прекратяване на огъня в източната част на страната, което влезе в сила в 15 ч. по Гринуич на 5 септември. Това е станало по време на преговорите на контактната група за Украйна в беларуската столица Минск.

Новината бе потвърдена и от украинския президент Петро Порошенко, и от бунтовниците в "Туитър".

Споразумението съдържа 14 точки и е подписано след двучасови преговори, предаде ДПА, като се позова на източници, запознати с хода на разговорите в Минск.

След подписването на "предварителен протокол" за примирие с бунтовниците украинският президент Петро Порошенко нареди на армията да прекрати враждебните действия в източната част на страната.

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк подчерта, че мирният план трябва да предвижда изтегляне на руските войски от украинската територия, като призова западните страни да бъдат гаранти на такова споразумение.

"Трябва да възстановим мира, но не на основата на плана, предложен от руския президент, а въз основа на този, предложен от украинския президент, който трябва да бъде подкрепен от САЩ и ЕС", заяви Яценюк в началото на заседанието на правителството. "Няма да успеем сами срещу Русия, те ще ни измамят. Имаме нужда от гаранции", смята той.

Според него, за да бъде ефективен, планът трябва да предвижда "примирие, изтегляне на руската армия и възстановяване на контрола по границата".

Проруските сепаратисти заявиха, че са се съгласили на примирие с украинското правителство, но подчертаха, че все още искат да се отделят от бившата съветска страна. "Примирието не означава промяна в нашата цел за отделяне от Украйна", заяви представителят на сепаратистите Игор Плотницки.

Говорителят на президента Владимир Путин приветства плана за прекратяване на огъня, договорен от Украйна и подкрепяните от Кремъл бунтовници, като изрази надежда, че той ще бъде изпълнен. "Администрацията на руския президент приветства подписването в Минск на протокол, в резултат на консултации на контактната група", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските информационни агенции. Той изрази надежда, че споразумението за прекратяване на огъня ще бъде "добре изпълнено" и че всички страни ще продължат преговорите за постигане на "пълно уреждане на украинската криза".

По-рано германският канцлер Ангела Меркел каза, че приемането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия може да бъде отложено, ако се установи примирие в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.

Меркел също така заяви, че НАТО остава обвързана със споразумението за сътрудничество с Русия, въпреки че Москва го нарушава с действията си в Украйна.

По думите й лидерите на страните от алианса са се съгласили на срещата на върха в Уелс, че Основополагащият акт НАТО-Русия продължава да бъде ключова част от системата на сигурността в Европа.

Коментари

Новини Варна