IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Свят
10:44 | 20 октомври 2014
Обновен: 03:58 | 27 юли 2024

Арестуваха за корупция кмета на Загреб

Арестуваха за корупция кмета на Загреб

По материала работи: Пламен Янков
Арестуваха за корупция кмета на Загреб

 

Арестът на кметът на Загреб Милан Бандич е централна тема в хърватските медии днес. Кметът на Загреб Милан Бандич е бил арестуван тази нощ, предаде националната телевизия HRT. Заедно с Бандич са били арестувани и 18 негови сътрудници. Те са обвинени в корупция, злоупотреба със служебното положение и търговия с влияние. Операцията на Управлението за борба с корупцията и организираната престъпност (УСКОК) е трябвало да започне тази сутрин, но единият от обвинените се е опитал да напусне страната. Очаква се днес да бъдат разпитани от съдия-следовател.
Електронното издание Portal oko коментира, че Бандич е арестуван, тъй като е опасен президентски кандидат, който може да победи досегашния държавен глава Иво Йосипович. Според изданието бившият премиер Иво Санадер също е бил арестуван преди изборите и това е бил основният предизборен ход на Хърватската демократическа общност (ХДО) и нейният лидер Ядранка Косор. Тогава се указа, че този ход доведе до бързо сваляне на правителството на Косор. Сега наред са президентските избори. Бандич никога нито е потвърдил, нито е опровергал твърденията, че смята да се кандидатира за президент.
След 15-годишно управление на Загреб, на Милан Бандич му е свалена короната, коментира електронното издание Dalje. Според изданието срещу Бандич са повдигнати стотици обвинения за 15-годишната му кариера като кмет на Загреб. Но нито едно досега не е било и близо до реализиране.
Цяла нощ полицията проверяваше дома на Бандич, съобщава електронното издание Tportal. Според изданието полицията е била в дома на кмета на Загрен от 19:30 /местно време/ до 2:40 часа. Полицията е проверила и къщите на останалите арестувани в полицейската операция.

Коментари

Новини Варна