IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
13:38 | 17 декември 2015
Обновен: 20:46 | 3 май 2024

Американски шистов газ може да си пробие път на Балканите през Гърция

Cherniere Energy проявява интерес към проекта за изграждане на терминал за втечнен газ край Александруполис

По материала работи: Юлиян Атанасов
Американски шистов газ може да си пробие път на Балканите през Гърция

Американската компания Cheniere Energy търси сътрудничество с държавната газова компания на Гърция DEPA за навлизане на газовия пазар на Балканите, пише гръцкото издание „Катимерини“.Сред перспективните пазари за компанията са страните от региона и Украйна, посочва още изданието.От месеци в гръцките медии се коментират спекулации относно интереса на САЩ за изграждането на газовата връзка между България и Гърция – IGB. Окончателното инвестиционно решение за нея беше подписано в София на 10 декември. Подкрепа за проекта изказа държавният секретар на САЩ Джон Кери още в началото на октомври по време на посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Ню Йорк.

 

Според коментарите по IGB ще може да бъде пренасян американски втечнен природен газ, който ще бъде разтоварван на терминала в Александруполис. Проектът също е определен като важен за развитието на енергийния пазар в Европейския съюз (ЕС), т.е. е от общностно значение.С интереса, проявен от Cherniere, Александруполис има потенциал да се превърне в газов хъб за региона. Осъществяването на този план обаче зависи основно от реализацията на българо-гръцкия интерконектор, както и от намирането на купувачи за суровината.

 

Основната суровина, която може да бъде реализирана през терминала, е евтиният шистов газ от САЩ. Плановете за експанзия обаче засега са трудно осъществими, тъй като евтиният конвенционален петрол на пазара свива инвестициите в проектите за разработване на полетата от шистов газ.От друга страна и в САЩ все още няма изградена инфраструктура за втечняване и износ на газ към останалите части от света.Едно от малкото изключения обаче е именно Cherniere Energy, която оперира един терминал за втечнен газ в Луизиана.

Коментари

Новини Варна