IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
12:56 | 24 февруари 2017
Обновен: 21:01 | 30 април 2024

Надценява ли Саудитска Арабия петролното си богатство?

Кралството очаква IPO-то на Saudi Aramco да я оцени на 2 трлн. долара, но според експерти стойността е доста по-ниска

По материала работи: Борис Проданов
Надценява ли Саудитска Арабия петролното си богатство?

Миналата година Саудитска Арабия обяви, че ще предложи на първично публично предлагане (IPO) петролния си гигант Saudi Aramco. Цената, която определи? Над 2 трлн. долара, или два пъти стойността на Apple плюс веднъж Google. Може да се наложи обаче кралството да се задоволи с по-малко. Доста по-малко.

 

Мениджъри, анализатори и инвеститори в индустрията казват за Bloomberg, че анализите им, базирани на прогнозите за петролните резерви и паричните потоци при различни данъчни сценарии, предполагат, че Aramco струва не повече от половината от тази сума, а може би дори само една пета. Това означава, че ако Саудитска Арабия реши да продаде 5% от Aramco през 2018 г., както е планирано, тя вероятно ще получи само частица от 100-те млрд. долара съгласно оценката.

 

Wood Mackenzie, например, дава груба оценка на основния бизнес на Aramco от около 400 млрд. долара, твърдят поискали анонимност клиенти, присъствали на частна среща с петролната компания в Лондон този месец. Компанията отказва коментар по въпроса.
Говорител на Aramco заяви, че петролният производител не коментира слухове или спекулации.

 

Целта на IPO-то е да подкрепи държавен инвестиционен фонд, който по план трябва да генерира достатъчно печалба от инвестиции у дома и чужбина, за да заеме водеща позиция в държавните приходи до 2030 г. Търсенето на петрол ще достигне пика си малко преди това, сочат прогнозите на Royal Dutch Shell, тъй като алтернативните горива и електрическите автомобили ще станат все по-популярни.

 

Дори в самото саудитско правителство се появяват съмнения. Анонимен източник, запознат с емисията, каза миналата седмица, че в сегашната си форма Aramco вероятно ще струва около 500 млрд. долара, защото много от парите му отиват директно за данъци и бъдещите инвеститори няма да имат думата за инвестиции в неключови сфери. Според друг запознат източник стойността е доста по-малко от 1 трлн. долара, ако инвеститорите основат оценката на способността на Aramco да генерира кеш.

 

Това означава, че продажбата на 5% дял ще генерира около 25 млрд. долара, което съответства на безпрецедентното публично предлагане на Alibaba Group през 2014 г. и означава, че стотици милиони ще бъдат разпределени между съветниците по продажбата – JPMorgan Chase & Co., Moelis & Co. и независимия консултант Michael Klein.

 

Според анализаторите и инвеститорите от индустрията, поискали анонимност, има два основни проблема със саудитската оценка от 2 трлн. долара за Aramco. Първият е, че тя е базирана на прости изчисления: залежите от 261 млрд. барела, които Саудитска Арабия твърди, че има в петролните си полета, умножени по 8 долара (бенчмарк, използван за оценка на залежи).

 

По тази логика обаче пазарната капитализация на руския производител Роснефт би била 272 млрд. долара вместо 64 млрд. долара, а оценката на Exxon Mobil – най-големия публично търгуван производител, ще бъде с 53% по-малко от сегашната му. Именно затова трябва да се вземат и редица други фактори, за да се прецени стойността на Aramco.
Логиката приема още, че саудитският петрол, който ще бъде наличен още 73 години, ако темпът на добиване се задържи същият, ще бъде търсен в продължение на десетилетия, дори ако глобалното затопляне ограничи апетита на света към суров петрол.

 

Вторият фактор, който хвърля съмнение върху оценката, е централното място на данъците и политиката на дивидентите при оценката на стойността. Aramco плаща 20% такса върху приходите и 85% данък върху печалбата. Подобни големи налози намаляват парите за дивиденти към акционерите, което пък се отразява на интереса на международните инвеститори.

 

Източник: investor.bg

Коментари

Новини Варна