IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:46 | 7 август 2017
Обновен: 14:13 | 3 май 2024

Един век от развитието на бойната авиация по света представят в изложба

Експозицията с макети на самолети е подредена в Юнашкия салон

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

100 годишната история на световната бойна авиация представят в изложба. Експозицията от макети на самолети беше открита вчера в Юнашкия салон. Инициативата е по повод един век от основаването на Военноморската авиация на България, празника на ВМС и Седмицата на морето. Изложбата се провежда под патронажа на община Варна, със съдействието на Военноморските сили. Организаторите са от Асоциация на българите в чужбина. 

 


В Юнашкия салон е представена колекция от 178 умалени модели на самолети и военна техника, изработени от хартия в продължение на 33 години.  Техен автор е Игор Шатохин – почетен член на Кировградската областна организация „Обединени българи „Нашите хора“. По информация на организаторите Игор Шатохин е вписан шест пъти в „Книга на рекордите на Украйна“. Той е магистър по изкуства. Носител е на редица отличия – орден „Защитник на Отечеството“, почетен знак на Министерството на отбраната на Украйна, медал „За подпомагане на въоръжените сили на Украйна“, почетен знак на Международната полицейска академия „За смелост и професионализъм“, рицарски ордени и др. 

 


Средствата, събрани от благотворителната изложба, ще бъдат дарени за построяване на мемориален комплекс на гроба на хан Кубрат. 

 

 


Експозицията може да бъде разгледана от жителите и гостите на Варна през следващите две седмици. Макетите са допълнени с кратка историческа справка за моделите самолети и за именити пилоти, които са ги управлявали.

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна