IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
15:37 | 28 октомври 2014
Обновен: 09:02 | 4 май 2024

И Кукленият се включва в Европейската нощ на театрите

Държавният куклен театър Варна е втората културна институция в града, която ще се включи в Европейската нощ на театрите на 15 ноември

По материала работи: Юлиян Атанасов
И Кукленият се включва в Европейската нощ на театрите

 

Държавният куклен театър Варна е втората културна институция в града, която ще се включи в Европейската нощ на театрите на 15 ноември. Преди дни програмата си за събитието обявиха от ДТ „Стоян Бъчваров“. Нощта на театрите ще се проведе в 11 български града и в 11 европейски държави едновременно. Варненският куклен театър ще участва в инициативата с постановката “Мълчаливи предания” - визуален многожанров спектакъл по български легенди и митове на режисьора Боян Иванов.
„Постановката е въздействащ микс от съвременни дигитални технологии, изтънчена хореография, великолепни костюми, мистичен звук и неистова актьорска игра“, казват от Кукления. „Мълчаливи предания“ е опит със средствата на танцовия театър и мултимедията да се изгради образният свят на две български предания за самодиви, обединени в общ сюжет. Историята за самодивата, на която млад мъж е отнел магическата сила, като открадва дрехата й и по този начин я превръща в обикновена жена, за да се ожени за нея, е повтарящ се мотив от българската митология и отправната точка за сюжета на представлението. Двете различни представи - за живот без правила и живот в реда на обществото и техните допирни точки и възможност или невъзможност да съществуват заедно без компромис, са темата, занимаваща създателите на спектакъла.
Спектакълът е построен върху музиката на група Irfan, която е от малкото български представители на музикалното течение World Music с характерното смесване на музикални мотиви от националния фолклор с фрагменти от световното музикално наследство.
В ролите ще видим познати и обичани актьори - Евгения Василева, Стоян Стоянов, Веселина Калчева, Боян Стоянов, Екатерина Василева, Росен Радев, Вера Стойкова, Диана Цолевска. „Мълчаливи предания“ получи различни награди на тазгодишното издание на фестивала „Златният делфин“.

Коментари

Новини Варна