IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
11:22 | 5 ноември 2014
Обновен: 16:57 | 24 април 2024

Маша Илиева отново на сцената

Примабалерината се завръща след 9-годишно прекъсване

По материала работи: Златина Добрева
Маша Илиева отново на сцената

След деветгодишно прекъсване примабалерината Маша Илиева се завръща на голямата сцена с грандиозния спректакъл „Спящата красавица“, чиято премиера е на 14 ноември.
100 балерини ще танцуват близо два часа във версия, която е най-близка до оригинала на композитора Пьотр Чайковски.
През последните няколко сезона „Спящата красавица“ е играна на сцената на Софийската опера и балет само като 50-минутна версия за деца.
Режисьорът Маша Илиева е танцувала като балерина в петербургската версия на спектакъла през 1993 г. и 2005 г. в образите на Аврора и Фея Люляк. Пиесата разиграва вечната борба между доброто и злото.
В сегашната постановка Илиева си позволява една голяма промяна – в образа на феята Карабос, която според автора се изпълнява от мъж. В постановката на Маша тя е властна жена, която иска безпрекословно подчинение от всички.
Другата постановъчна промяна са няколко авторски хореографии на самата режисьорка. Полонезата в трето действие, някои от мизансцените и в пролога на спектакъла са хореография на Маша Илиева.
"Само това бих могла да си позволя, защото „Спящата красавица” е световна класика. Нямам смелостта на Нуреев, който прави изцяло своя версия", споделя примабалерината пред dnes.bg.

Коментари

Новини Варна