IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
18:52 | 5 ноември 2014
Обновен: 16:57 | 24 април 2024

Басът Борис Христов почетен от ЮНЕСКО

Концерт в памет на баса се проведе в Париж

По материала работи: Борис Проданов
Басът Борис Христов почетен от ЮНЕСКО

Стогодишнината от рождението на Борис Христов бе отбелязана снощи в сградата на ЮНЕСКО в Париж с гала концерт под патронажа на Генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.Концертът, който се превърна в голям празник на българската кулура, бе организиран от Постоянното представителство на Р България към ЮНЕСКО с подкрепата на Министерството на културата. Годишнината от рождението на световноизвестния български оперен изпълнител е включена в календара от събития на ЮНЕСКО. В приветствието си Генералният директор Ирина Бокова подчерта огромния принос на един от най-големите изпълнители на 20-ти век за превръщането на оперното изкуство от елитарно в близко до широката публика.

"Молитвата "Многая лета“ на Борис Христов представлява един национален химн, който пробужда в сърцата на всички българи дълбоко чувство на идентичност и единство - един културен жалон, който споделяме в семейството и който ни дава усещането за дом дори далеч от България“, заяви г-жа Бокова на фона на камбанния звън на катедралния храм "Александър Невски“.

Пред препълнената зала с представители на дипломатическия корпус, българската общност, членове на Сената и френски граждани хорът и оркестърът на Старозагорската опера под диригенството на Диан Чобанов изпълниха арии от опери на Моцарт, Пучини, Верди, Росини и Бизе. Програмата бе представена от реномираната френска журналистка и почетен член на Фрeнската академия Ев Ружиери. Юбилеен златен медал "100 години Борис Христов“ на Министерството на културата бе връчен на Генералния директор Ирина Бокова за нейния принос в утвърждаването на културата. С почетния знак беше удостоено и Постоянното представителство на Р България към ЮНЕСКО.

Коментари

Новини Варна