IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:38 | 6 ноември 2014
Обновен: 16:57 | 24 април 2024

Отбелязват с голям концерт празника на Полша

Събитието е на 9 ноември от 18 часа на сцената на Държавната оперa

По материала работи: Златина Добрева
Отбелязват с голям концерт празника на Полша

С голям концерт ще бъде отбелязан във Варна празникът на независимостта на Република Полша. Събитието е на 9 ноември от 18 часа на сцената на Държавната опера. Очаква се гост на тържеството да бъде Н. Пр. Кшищоф Краевски, посланик на Република Полша у нас. Гала концертът с участието на оркестъра на Операта е  съфинансиран от Министерство на външните работи на Република Полша и се прави с подкрепата на Сдружение „Полски клуб“ - Варна.
Дригент ще бъде Здравко Лазаров, а водещ – Пьотр Кшемински от Полша. Участват Анна Дитри (Полша), Даниела Димова, Калуди Калудов, Марчин Брониковски (Полша). Концертната програма е предвидена в две части. В първата част ще прозвучи само полска музика от Станислав Монюшко и Войчех Килар. Във втората част са включени арии и ансамбли от известни опери на Маскани, Бизе, Верди, Пучини, Дворжак и Чайковски. Деца от Полското училище във Варна ще поздравят публиката със стихове на полски поети. Осигурени са субтитри на български.
Република Полша отбелязва Деня на независимостта на 11 ноември. Денят е обявен за държавен празник през 1937 г., но в различни исторически периоди, по време на фашистката окупация (1939 - 1944) и на комунизма (1945 - 1989), отбелязването му е било забранено. Едва през 1989 г. Сеймът го възстановява със закон.

Коментари

Новини Варна