IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:50 | 10 ноември 2014
Обновен: 15:48 | 24 април 2024

Готвят премиера на документалния филм „Полетът на фениксите“

В края на седмицата е премиерата на новия документален филм „Полетът на фениксите“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Готвят премиера на документалния филм „Полетът на фениксите“

В края на седмицата е премиерата на новия документален филм „Полетът на фениксите“. Той ще се завърти на 14 ноември, петък, от 18 ч в концертната зала на Младежкия дом. Филмът ще бъде излъчен и на следващия ден, когато се отбелязва Европейската нощ на театрите. Лентата ще бъде показана от 11,30 ч на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“.

Сценарист и режисьор на филма е актьорът Свилен Стоянов, който работи с младежите от трупата и които имат заедно зад гърба си вече 5 театрални постановки. Камерата и монтажът са на Иван Любенов. Участват всички младежи от формацията, както приятели и съмишленици, представители на институциите.

„Това е един документален филм импресия, един емоционален разказ за надеждата, за чудото на театъра, за смисъла на човешкия живот. Разказ за една уникална театрална формация, в която участват и млади хора в неравностойно положение. Тази млада формация жъне успехи по фестивали във Варна и в цялата страна. Филмът е един разказ за солидарното, съпричастното докосване, общуване и диалог между хората“, споделя режисьорът Свилен Стоянов.

Той допълва, че филмът се появява на бял свят благодарение на проект на дирекция „Култура и духовно развитие“ и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска младежка столица.

Филмът е с продължителност 75 минути.

Междувременно младежите от формацията вече готвят шестата си съвместна постановка със Свилен. Онези зрители, изкушени от велкото изкуство, наречено театър, познават формацията на фениксите. Знаят с колко труд и ентусиазъм на сцената излиза всичко, до което се докосват младежите. Знаят, че тези млади хора дават всичко от себе си, за да докажат, че духовното все пак стои над материалното, че дори една зрителска усмвка по лицето по време на представление означава много. Означава, че си дал усещане за полет на хората, седнали сред публиката. А от това по-велико няма...


Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна