IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
15:05 | 2 ноември 2017
Обновен: 21:28 | 27 април 2024

Стотици аплодираха ансамбъл Китка цвете за юбилея (СНИМКИ и ВИДЕО)

Залата на НЧ П.Р.Славейков-1928 се оказа тясна за желаещите да се насладят на таланта на самодейците

По материала работи: Слав Велев
Стотици аплодираха ансамбъл Китка цвете за юбилея (СНИМКИ и ВИДЕО)

Стотици аплодираха ансамбъл „Китка цвете“ за 40-годишния юбилей, който отпразнува детският танцов състав към на НЧ „П.Р.Славейков 1928“. Залата на читалището по традиция се оказа тясна за желаещите да се насладят на таланта на самодейците. Преди началото на концерта бе прожектирано кратко обзорно видео от паметни изяви на младите танцьори през годините. 

 


Поздравителни адреси по случай юбилея бяха получени от кмета, председателя на Общинския съвет, дирекция „Култура“ в община Варна и др. От дружеството на хореографите връчиха почетни плакети на хореографите Йордан Илиев и Петър Пенков. Отличия от читалището получиха и другите двама хореографи Марияна Димитрова и Камелия Стойкова. 

 

 


Няколко поколения танцьори се събраха в залата. На сцената излязоха около 200 деца, които са част от състава днес. Те представиха авторски танци на Йордан Илиев и Петър Пенков. Изявите на децата на сцената преминаха под съпровода на жива музика. 

 


Началото на ансамбъл „Китка цвете“ се свърза с името на Йордан Илиев. Той прави първата репетиция през 1977 г., преди точно 40 години. Целта му е да възпитава у младите любов към народната музика и песен. През всичките години до днес, децата, които участват в ансамбъла се учат да съхраняват и поддържат народните традиции живи. Те получават необходимите познания по ритмика, актьорско майсторство, сценичност, запознават се с красотата, богатството и разнообразието на народния танц, музика и костюми. 

 


Днес детският танцов ансамбъл "Китка цвете" е визитка на Читалище "П. Р. Славейков 1928" - Варна и участва в почти всичките му концерти и празнични събития.

 


Съставът е носител на много награди и отличия, както в България, така и на чуждестранни сцени.  

 


В репертоара му са включени танци предимно от Добруджанската етнографска област, но има и от други региони на страната. През годините малките танцьори от „Китка цвете“ имат турнета в различни точки на света: Левкада (Гърция), Батуми (Грузия), Битбург (Германия), Кишинев (Молдова), Харков (Украйна), Патра (Гърция), Пробиштип (Македония), Истибания (Македония), Куртя де Арджеш (Румъния) и др.  

 


В ансамбъла се включват деца от 6 до 16 години и интересът за записване е голям. 


Полина Петрова
Снимки 
НЧ „П.Р.Славейков 1928“
 

 

Четете още:

Читалище „Елин Пелин – 1977“ стана на 40 години

Коментари

Новини Варна