IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:42 | 12 ноември 2014
Обновен: 23:01 | 27 април 2024

Календарът „Стара Варна“ ще връща девиза на града от 1932 г.

„Расте и хубавее“ е достоен девиз, от нас всички зависи да го имаме и днес, казва хаджи Ламбрин Сотиров

По материала работи: Златина Добрева
Календарът „Стара Варна“ ще връща девиза на града от 1932 г.

Да върне девиза на Варна от 1932 г. - „Расте и хубавее“, е една от задачите на тазгодишното издание на календара „Стара Варна“. Уникален по рода си, календарът за 2015 г. напомня, че градът е морската столица на България.
„Морето, което прави града, и градът, който прави морето и го превръща в прекрасен курорт още през 20-те и 30-те години на миналия век. По това време Варна диша в пълния си блясък и просперитет, в него живеят горди и свободни хора. Можем да кажем, че градът ни измъква в психологическо отношение България от кризата след Първата световна война“, разказва хаджи Ламбрин Сотиров и напомня, че календарът излиза за 16-а поредна година. Такова издание няма нито един друг град в България. „Стара Варна“ обаче всяка година пътува по света и стига до различни точки на всички континенти – там, където живеят варненци.
В календара за 2015-а има една уникална фотография, непоказвана досега – става дума за строителството на подвижния железен мост. Любопитни са фотосите на морските бани, открити по това време и проектирани от чешки архитект – същият проектира и сградата на варненския затвор. Варна става известен курорт навсякъде на Стария континент. Друга фотография е запечатала една стара варненска традиция – клетвата на моряците от Морското училище през 1931 г.
„В календара ще видите още жп гарата – едно архитектурно бижу за града, мостът на морските бани с рибния ресторант, сградата на Ректората на Икономическия университет, която навърши 100 г. Има го заснет градът от покрива на Аквариума, има и фото от покрива на легендарния хотел „Лондон“. Ще видим и пристанището, проектирано от архитекта на марсилския порт“, споделя още Ламбрин.
И допълва: „Расте и хубавее“. От всички нас зависи да го върнем като девиз на града. Той го заслужава...“

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна