IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
08:47 | 13 ноември 2014
Обновен: 15:51 | 24 април 2024

Ямболският театър гостува с комедия от автора на „Канкун“

Постановката „Бурунданга“ е тази вечер от 19 часа

По материала работи: Златина Добрева
Ямболският театър гостува с комедия от автора на „Канкун“

С комедия от прочутия испански драматург Жорди Галсеран във Варна гостува ямболският театър „Невена Коканова“. Постановката „Бурунданга“ е тази вечер от 19 часа на сцена „Филиал“. Варненската публика познава Галсеран от хитовия му спектакъл „Канкун“, с който трупата на ДТ „Стоян Бъчваров“ обира овации. Постановката на днешния спектакъл е на Антон Угринов, сценографията и костюмите са на Радостина Тодорова, музиката – на Никола Стоянов и Стефан Христов. В ролите ще видим Яна Бобева, Петя Бойчева, Мариана Бонева, Красимир Митов, Пламен Петков и със специалното участие на Атанас Атанасов.
„Струва ми се, че днес все по-трудно става за младия човек да разбере какво наистина иска, а когато разбере, да има волята и куража да го отстои. Всички ние започваме с малки компромиси и накрая това се превръща в начин на живот. И докато се усетим, вече сме забравили за какво сме мечтали, какво сме искали, кого сме обичали. За мен “Бурунданга” е пиеса за това. Пиеса, която ти дава кураж да направиш трудните избори и да ги отстоиш. А когато успееш да направиш това, тогава се чувстваш истински свободен”, казва режисьорът Угринов.
Авторът Жорди Галсеран определя творбата си като романтична комедия. „Като зрител много обичам романтичните комедии и винаги съм искал да напиша една от тези истории, в които любовта възтържествува напук на всички препятствия. Да, голям почитател съм на романтичните комедии. Харесвам ги, защото са истина, защото привличането между хората е онази сила, която всъщност движи Вселената, защото от циниците, от продажниците и от нищетата ни спасява единствено любовта. Очевидни работи.
За публиката в Испания пиесата съдържаше допълнителен стимул, защото двама от персонажите й са членове на ЕТА, а въпросът за местния тероризъм се зачекваше за първи път в комедия. Но това е само детайл от пейзажа. “Бурунданга” е романтична комедия. Нищо повече. И нищо по-малко. Разказва за неща, които сме готови да направим от любов, и за неща, които сме готови да простим от любов. И го прави по най-старомодния начин, включително с вълшебна отвара – като в сън в някоя лятна нощ“, казва Галсеран.

Коментари

Новини Варна