IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
16:12 | 13 ноември 2014
Обновен: 16:59 | 26 април 2024

Готвят 15 концерта за панорамата на българското хорово изкуство

Организатори са Българският хоров съюз, община Варна и международният майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”

По материала работи: Златина Добрева
Готвят 15 концерта за панорамата на българското хорово изкуство

15 концерта са включени в програмата на панорамата на българското хорово изкуство, която ще се проведе от утре до неделя във Варна. Организатори са Българският хоров съюз, община Варна и международният майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров”.
Панорамата на българското хорово изкуство цели да представи най-доброто през изминалия сезон - хорове, носители на престижни награди, произведения на български композитори, новаторство в хоровото изкуство, юбилеи на хорове и диригенти. Събитието има широк отзвук сред изпълнители и слушатели, тъй като представлява своеобразна витрина на хоровото изкуство у нас.
Нов момент в провеждането на панорамата през 2014 г. е желанието на БХС да децентрализира проявата, като проведе концертите в различни градове на България - Варна, Пловдив, Ямбол и София. Стремежът е да бъдат обхванати повече региони в страната с цел да се разшири публиката на проявата, да се даде възможност на съставите да излязат от затворената среда, в която работят през по-голямата част от годината. Община Варна като съорганизатор в Североизточна България инициира и осъществява редица съпътстващи концерти и теоретична част в рамките на събитието, дава възможност за по-голяма достъпност, приобщаване и привличане на нови публики, както и да се представят новите предизвикателства и тенденции в хоровото изкуство сред хората, работещи професионално в тази сфера.
Сред концертите, включени в програмата, са изпълненията на хорови състави от Варна, Русе, Търговище, Балчик. В рамките на панорамата е включена и кръгла маса във ФКЦ на тема „Български репертоар в съвременни условия – предизвикателства”.
Пълната програма на панорамата може да видите на адрес http:varnaculture.bg.

Коментари

Новини Варна