IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
08:49 | 14 ноември 2014
Обновен: 22:01 | 25 април 2024

Във Фестивалния излъчват пряко откриването на сезона в „Ла Скала“

С това се поставя началото на новогодишния музикален фестивал

По материала работи: Златина Добрева
Във Фестивалния излъчват пряко откриването на сезона в „Ла Скала“

Поредния си приятен предпразничен подарък за варненските почитатели на класиката готви Фестивалният и конгресен център. На 7 декември, неделя, от 17,30 ч. в зала 1 ще бъде излъчено пряко откриването на новия творчески сезон в миланската „Ла Скала“. Продължителността на церемонията и концерта е 160 минути. По същото време пряко ще бъде излъчвано от „Ла Скала“ и в столичния НДК. С това се поставя началото на новогодишния музикален фестивал. Той ще бъде открит с единствената опера на Бетовен „Фиделио“. Постановката е последен спектакъл, дирижиран от Даниел Баренбойм на сцената на „Ла Скала” в ролята на музикален директор. Режисьор е Дебора Уорнър, сценограф - Хлое Оболенски, солисти - Петер Матей, Фалк Щрукман, Клаус Флориан Вог, Аня Кампе, Куонгчул Юн, Мойка Ердман, Флориан Хофман.
Дългогодишна традиция е голямото събитие за откриването на оперния сезон в „Ла Скала“ да бъде на живо по сателит на киноекран с HD качество. Така започна нова епоха в оперното изкуство - кинопрожекции на живо на грандиозните спектакли от Миланската опера. Откриването на сезона всяка година е на 7 декември - денят на покровителя на Милано свети Амброджо (Амвросий).
Даниел Баренбойм е сред най-популярните диригенти в последните години. В момента е музикален директор на “Ла Скала“, Берлинската опера и оркестъра на Берлинската опера „Щатскапеле“, но е известен и с множество записи и концерти на пиано и творби от Бетовен. Той е посветил целия си живот на проучването на всяка нота на Бетовен и безспорно ще ни предложи някои вълнуващи и трогателни изненади.

Коментари

Новини Варна