IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
17:03 | 17 ноември 2014
Обновен: 14:55 | 25 април 2024

Номиниран за Нобел прави премиера във Фестивалния

Проф. Иван Бързаков представя второто допълнено и преработено издание на „Яростно в скръбта“

По материала работи: Борис Проданов
Номиниран за Нобел прави премиера във Фестивалния

Премиера на второто и допълнено издание на книгата си „Яростно в скръбта“ ще направи във Варна проф. Иван Бързаков. Срещата с почитателите му е в сряда от 18 ч. във Фестивалния и конгресен център. Известният поет и психолог е единственият засега българин, който за по-малко от 5 г. от излизането на първата си книга е вече два пъти е номиниран за Нобеловата награда за литература. През голяма част от годината проф. Бързаков живее и твори на Златни пясъци.

 

Авторът емигрира в чужбина още по време на Желязната завеса. В Христова възраст той успява да избяга по море, преплувайки 11 км в наситената с акули Адриатика, за да достигне Триест, Италия, и да вкуси от така забранената тогава свобода. Установява се в САЩ, където бързо става изключително популярен със своята мисловно-ускорителна система – OptimaLearning, с уникалния метод за бързо и дълбочинно проникване в изобразителното изкуство и за развитие на креативността и мисловните връзки – AOLIA (Accelerative OptimaLearning In Art), и международния образователен институт „Бързак”.


Автор е на три поетични книги: „Яростно в скръбта”, която пресъздава комунистическата, както и демократична България, „В съня над пропастта” и „Лумнали огньове”. Последните две книги са посветени изцяло на България след промените и загубата на духовността днес. “Яростно в скръбта” съдържа 63 стихотворения. От тях 59 са на български, а 4 са сътворени оригинално на други езици - английски, френски, полски и руски.


„Определям „Яростно в скръбта“ без всякакво колебание като литературен феномен, защото до нея, а и след това, никой с такава обобщеност и с такава разтърсваща поетична сила не изобличи комунистическия терор, тегнещ почти половин столетие над родината ни. Никой друг като Бързаков не посвети с такова всеотдайно съпричастие и страст реквием на жертвите, на угнетените, забравените, отчаяните, не превърна като него всичко това в лично страдание, избиващо в яростен гняв“, пише за стихосбирката критикът Атанас Свиленов.


Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна