IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
14:52 | 19 ноември 2014
Обновен: 15:59 | 24 април 2024

Алиса оживява на оперна сцена

Мюзикълът е утре от 18 часа

По материала работи: Златина Добрева
Алиса оживява на оперна сцена

Главната героиня от вълшебната книга на Луис Карол ще оживее на сцената на Варненската опера утре. От 18 ч. е мюзикълът „Алиса в страната на чудесата“ от Александър Йосифов. Премиерата на спектакъла бе в началото на март т.г., отогава досега мюзикълът се радва на много публика. Диригент ще бъде Стефан Бояджиев, а режисьорският прочит е на Сребрина Соколова. Хореографията е дело на Желка Табакова, сценограф е Ралица Русенова, а костюмограф – Елена Иванова. Солисти в спектакъла са Стилияна Стоянова, Надежда Радкова, Николай Димитров, Александър Панайотов, Ростислав Байрактаров, Христо Ганевски и др. Участва балетът на Държавна опера – Варна.
Мюзикълът на Александър Йосифов е поставен за пръв път на варненска сцена под диригентството на Славил Димитров и режисурата на Красимир Иванов през 2003 г.
Написан преди близо 150 г., сюжетът и днес вълнува с идеята за истинското приятелство, от което всички се нуждаем. Приятелството не е категория, изпразнена от съдържание, уточнява в режисьорската си концепция Сребрина Соколова. Макар все по-често децата да търсят близост в социалните мрежи и да градят самочувствието си върху броя на хората, които харесват снимките и коментарите им, кликването с мишката не може да замени истинската човешка близост.
„Приключението „Алиса в страната на чудесата” е един забавен начин да кажем на децата да не се страхуват да бъдат такива, каквито са, без значение дали за момента са „популярни”. Ако са истински, искрени и добри, те ще намерят своите приятели и ще се чувстват намясто, в „собствената си кожа”, и в крайна сметка ще бъдат щастливи. Нали всички ние искаме това!“, казва режисьорката Сребрина Соколова.

Коментари

Новини Варна