IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
11:26 | 28 ноември 2014
Обновен: 09:06 | 25 април 2024

Министър Вежди Рашидов е възмутен от ареста на Петко Дурмана

"Администраторите идват и си отиват, а творчеството е свещено и изкуството – вечно."

По материала работи: manager
Министър Вежди Рашидов е възмутен от ареста на Петко Дурмана

Министърът на културата Вежди Рашидов изрази възмущението си от публичното задържане на художника Петко Дурмана по време на откриване на изложба в Музея за история на София.

Ето и позицията на министър Вежди Рашидов публикувана на сайта на Министерството на културата: „Възмутителен е фактът, че български художник е задържан в храм на изкуството, където е естественото място на творците. Недопустимо е български автори да бъдат публично унижавани по този начин. Музеите и галериите са най-естественото място за творците и изкуството е предназначено за цялото общество, а не за овластени пазители на реда. Администраторите идват и си отиват, а творчеството е свещено и изкуството – вечно”. 

Художникът Петко Дурмана бе арестуван от охраната на президента Росен Плевнелиев на откриването на изложба в сряда следобед в Музея за история на София. Културното събитие е било под патронажа на държавния глава, а Петко Дурмана е бил допуснат през скенерите на НСО. Много от хората с покани обаче останали извън загражденията и Дурмана се върнал, за да им съдейства да влязат. Гардовете обаче отказали да пуснат гостите и Петко потърсил помощ от пиара на събитието, която се оказала Ива Екимова. При завързалия се разговор тя не отказала да даде отговор на въпроса му кой е организаторът на изложбата. Единственото, което му отвърнала Екимова, било, че е събитие на Росен Плевнелиев. Дурмана се опитал да запише разговора с мобилния си телефон. Но последвал арест, поставили му белезници, а гардовете изтрили видеото от телефона му.

 

Коментари

Новини Варна