IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
11:27 | 28 февруари 2018
Обновен: 11:51 | 19 май 2024

Награждават лауреатите в конкурса „Българските архитектурни паметници в макети“

Церемонията е навръх Националния празник на България

По материала работи: Пламен Янков
Награждават лауреатите в конкурса „Българските архитектурни паметници в макети“

На 3.03.2018 г. от 16:00 часа в зала "Европа" на Фестивален и конгресен център Варна, ще се проведе награждаването на лауреатите от Седми национален ученически конкурс "Българските архитектурни паметници в макети", който е посветен на Националния празник на България - Трети март. Конкурсът се организира ежегодно от ЦПЛР-Общински детски комплекс, гр. Варна, под патронажа на кмета на Варна и е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на МОН, както и в Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавните и общински училища през 2018 г. 


Целта на конкурса е да се засили интересът на учениците към историята на България и към архитектурните паметници, създадени преди и след Освобождението. Конкурсът дава възможност да се направи преглед на уменията и сръчността на децата, получени и усвоени в училище и в извънучилищните форми на дейност.


Тази година темата е "Морски фар". Жури с председател инж. Севдана Таушанова - строителен инженер и членове: арх. Христо Топчиев и Юлия Кавръкова - историк-учител, разгледа и оцени 69 творби на 68 участници от следните населени местa в страната: София, Варна, Бургас, Пловдив, Перник, Панагюрище, с. Приселци обл.Варна, Русе, с. Иваново обл. Хасково, Харманли, Кърджали, Белослав, Нови Пазар, Силистра, Горна Оряховица, Аксаково, с.Градинарово, с. Болярци, Шумен.


Лауреатите в конкурса ще получат авторски плакет и диплом. Специалната награда на кмета на град Варна ще бъде връчена на Габриела Добромирова Добрева, 6 кл. ЦПЛР – гр. Аксаково, а Специалната награда на Националния дворец на децата - на Нанси Димова Чанкова, 7 кл. ОУ “Виктория и Крикор Тютюнджян”, гр. Пловдив. 


Носителите на първа награда във всички възрастови групи са: Кристиан Петков Петков, 3 кл., ОУ ”Васил Априлов”, гр. Варна; Кристияна Станиславова Станкова, 4кл. СУЕО ”А.С.Пушкин”, гр.  Варна; Виктория Миленова Маринова,  6 кл.  НУИ “Добри Христов”, гр. Варна; Петър Иванова Градешлиев, 11кл. ПГГСД “Николай Хайтов”, гр. Варна. 


Макетите, които участват в конкурса са изработени от хартия, природни материали, използвани са строителни елементи. 


Каним гражданите и гостите на града да посетят уникалната експозиция от макети, сътворени от сръчните ръце на българските деца във фоайето на Фестивален и конгресен център, непосредствено преди общоградското тържество, посветено на Националния празник на България - Трети март. 

 

Коментари

Новини Варна