IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
16:11 | 13 май 2018
Обновен: 01:28 | 26 юли 2024

Живопис и фотография на арт кръга „XXL“ представя галерия Тереза Зиковска

Ще видим произведения на Свилен Стефанов, Генади Гатев, Иван Кюранов и Росен Тошев

По материала работи: Слав Велев
Живопис и фотография на арт кръга „XXL“ представя галерия Тереза Зиковска

Свилен Стефанов, Генади Гатев, Иван Кюранов и Росен Тошев са художници, които навлизат в художествения живот на София в началото на 90-те години. Тяхното творчество се свързва с една от най-известните арт групи от това време - XXL, както и с едноименната галерия, съществувала между 1996 и 2003. В общата картина на българското изкуство тази група е един от първите реални примери на независима художествена дейност извън рамките на организираното и предвидимо като развитие българско изкуство.

 

Настоящата изложба в галерия „Тереза Зиковска“ във Варна показва актуални произведения на авторите от този някога пределно провокативен артистичен кръг. Новите работи, които са включени в изложбата изглеждат доста различно от създадените в периода на 90-те, когато творчеството на авторите се свързва предимно с работа в областта на алтернативната материалност на концептуалното изкуство. И днес те се изразяват с разнообразни средства, но без да съществува предварително договаряне, акцентът неизменно пада върху живописта. Двете медии, които тук си делят пространството са живописта и фотографията. Фотографията присъства в работите на Росен Тошев и Иван Кюранов. И четиримата представени тук автори са създателите на магистърското ателие по концептуална фотография в Националната художествена академия. Същевременно те винаги са тествали съвременните възможности на живописта и тази днешна обвързаност има своята предистория, която води назад във времето към вече легендарната изложба Нова българска живопис в галерия XXL през 1996 г., в която за пръв път ясно бе поставен въпросът за едновременното съществуване на концептуалната живопис, неоекспресионизма и постабракцията. В тази посока на мислене е ясно и защо тяхната живописна визия е усложнена, постигната чрез наситен семантичен пласт, процеждащ се зад материите, техниките и жестовите похвати.

 

Всеки един от тези четирима автори има успешна артистична кариера, която съчетава с академичната работа. Техни произведения се намират в музеи и частни колекции. Време е творчеството им отново да бъде разгледано с по-обективен поглед, за да бъде подчертано мястото и значението им за развитието на съвременното българско изкуство.

 

Съвсем закономерно е, че Националната галерия в София представи мащабна ретроспекция на група XXL (и в частност, на представените сега художници), открита през ноември миналата година. Авторите работят все по-активно с галерии извън страната и тази изложба е добър повод да срещнем публиката на Варна с винаги странната, индиректна и многопластова провокативност на Генади Гатев, Иван Кюранов, Росен Тошев и Свилен Стефанов.

 

Новите открития показва РИМ в лятна изложба 2018

Коментари

Новини Варна