IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
09:16 | 12 декември 2014
Обновен: 16:36 | 24 април 2024

Музикалното училище стана на 70 години

През тази година се навършват и 139 г. от рождението на патрона на училището

По материала работи: Златина Добрева
Музикалното училище стана на 70 години

Националното училище по изкуствата „Добри Христов” – Варна, отбелязва 70 години от своето създаване. През тази година се навършват и 139 години от рождението на патрона на училището - музикалния теоретик, композитор, диригент и общественик академик Добри Христов. По този повод Музикалното училище организира редица събития като конкурси, концерти, изложби и балетни спектакли, посветени на честването на тези годишнини.
Вчера в артсалона на Радио Варна бе открита първата по рода си обща изложба на учителите от специалностите  “Изящни изкуства” и “Рекламна графика”  Красен Бербенков, Васил Пенчев, Емануела Цонева, Георги Кенаров, Димитър Борисов, Свилен Георгиев, Цветомира Богданова и Миряна Койнова, художници от различни поколения, активно участващи в културния живот на Варна, с изяви в изложби от национален и международен мащаб.
Днес от 18,30 часа в Градската художествена галерия ”Борис Георгиев” учениците от специалностите  “Изобразително изкуство”, “Изящни изкуства” и “Рекламна графика” представят пред варненската публика изложба от живописни, графични и скулптурни творби, акварели, колажи, рисунки и компютърни графики, плакати.
На 14 декември от 18 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще се състои тържествен концерт по случай 70 години от създаването на Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ - Варна. В него ще вземат участие камерни състави, индивидуални изпълнители и оркестри.
Празниците ще продължат на 18 декември от 18 ч. в артсалона на Радио Варна, където ще се състои концерт на ученици от класовете по класическо пеене, флейта и клавирен съпровод, с който ще бъде отбелязана както годишнината на училището, така и 80 години от създаването на Радио Варна.
На 30 януари 2015 г. в Държавна опера – Варна, балетните класове на НУИ „Добри Христов” ще изнесат пред варненската публика първия си за годината балетен концерт – спектакъл. Така специалност “Класически танц” ще отбележи своя 25-годишен юбилей.
Под знака на 70-годишнината на училището през март 2015 г. ще се състои традиционният концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Варна, със солисти ученици на НУИ „Добри Христов”.

Коментари

Новини Варна