IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
13:37 | 15 декември 2014
Обновен: 16:39 | 24 април 2024

Млади художници дариха картина на ТМПЦ

Зорница и Стоян разказват, че напразно са се притеснявали как ще бъде възприето изкуството им в България

По материала работи: Лиляна Трънкова
Млади художници дариха картина на ТМПЦ

Младите варненски художници Зорница Дончева и Стоян Георгиев поднесоха дарение на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна. Това е тяхна панорамна картина, изобразяваща емблематичната сграда на Варненския театър в контекста на площад „Независимост”. Дарението прие директорът на ТМПЦ Даниела Димова.

Двамата дарители са магистри по инженерен дизайн от Техническия университет във Варна, той е завършил художествена паралелка в НУИ „Добри Христов”, а тя Техникума по облекло във Варна. В продължение на 7 години специализират като асистенти на художника Атос Фачинкани в град Сирмиони на езерото Лаго ди Гарда в Северна Италия, недалеч от Верона. Там усвояват една по-различна от обичайните техники на рисуване, при която четката се полага като ветрило. Вследствие на това се получава специален релеф, цветовете стават по-ярки и по-чисти, на пръв поглед дори шокират, а картината като цяло изглежда по-жива. Ако трябва да се търси мястото на този подход сред теченията в изкуството, той би могъл да бъде поставен някъде между наивизма и импресионизма. В Италия го определят като постимпресионистичен.

Зорница и Стоян разказват още, че напразно са се притеснявали как ще бъде възприето изкуството им в България. Доказват го успешните им 5 изложби, които в продължение на една година, откакто са се завърнали в България, са направили във Варна, София и Балчик.

Дарената картина и още няколко творби на художническия тандем ще внесат специален акцент в Бала на артиста, който на 21 декември ще събере във Варненския театър артистичната бохема на града.

 

Коментари

Новини Варна