IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
09:30 | 8 юни 2018
Обновен: 01:29 | 4 май 2024

Деян Донков и Стефан Вълдобрев излизат на сцената на „Варненско лято“

„След репетицията“ със Стефка Янорова, Гергана Плетньова и Веселин Ранков е сред акцентите в паралелната програма

По материала работи: Слав Велев
ДЕЯН ДОНКОВ Е НОМИНИРАН за „Аскеер“ за водеща мъжка роля за играта си в „Палачи“. Снимка ГЕРГАНА ДАМЯНОВА

Деян Донков и Стефан Вълдобрев ще излязат на сцената на „Варненско лято“. Представленията, в които участват – „Палачи“ на театър „София“ и „Момчето от последния чин“ на Драматичен театър – София, са част от основната българска селекция в 26-ото издание на фестивала. Първият спектакъл може да се види тази и утре вечер, съответно от 18,30 и 19,30 часа на Основна сцена на ДТ „Стоян Бъчваров“. „Момчето от последния чин“ е на 9 юни, от 19 часа, на сцена „Филиал“.

 

„Палачи“ е актуален и стилен театрален трилър на режисьора Стоян Радев. Действието се развива в малка кръчма в севернобритански град. Казусът е какво може да прави вторият най-добър палач на Англия в деня, в който се отменя смъртното наказание. Появява се един странен непознат…

 

„Момчето от последния чин“ е най-новият, стилен и убедителен спектакъл на един от най-провокативните млади режисьори Крис Шарков. Публиката на „Варненско лято“ го познава със спектакъла „Лив Щайн“. В „Момчето от последния чин“ се разказва за 17-годишния Клаудио, който се промъква в дома на свой съученик под предлог, че му помага с училищните задачи. Скритата му цел е да го наблюдава и да пише за него като домашна работа за часовете по литература. Своеобразното писателско воайорство обаче скоро излиза извън контрол.


СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ в сцена от „Момчето от последния чин“. Снимка Георги Вачев
 

 

 

„12-те гневни“ е третото заглавие от основната българска селекция, което ценителите ще имат възможност да видят до края на седмицата. Спектакълът на проф. Пламен Марков за театър „Възраждане“ ще бъде представен в Градската художествена галерия на 9 и 10 юни, съответно от 19 и 18 часа. Действието ни прехвърля в края на съдебно дело, 12 съдебни заседатели са се събрали, за да решат съдбата на 18-годишно момче, обвинено в предумишлено убийство. Спектакълът е номиниран за награда „Аскеер“ за най-добро представление.

 

Снимка Мария Цветкова

 

„Неудачници“ на чешката компания за съвременен цирк „Лузърс“ е сред най-очакваните международни заглавия в тазгодишното издание на фестивала. Представлението може да се види тази вечер от 20,30 часа на сцена „Филиал“. Шоуто се занимава със страха от провал в съвременното динамично общество. Много хора се чувстват изправени пред опасността да загубят своята идентичност или да се простят с представите, които са имали за личния си живот. Къде е границата?

„Неудачници“ е зрелищен спектакъл, в който се съчетават танц, акробатика и циркова техника. Снимка Pavel Hejný

 


Две прожекции на „Хеда Габлер“ от Националния театър на Лондон на живо могат да се видят днес в зала „Европа“ на ФКЦ с начален час 14 и 18. Режисьорът Иво Ван Хове е сред имената на европейската сцена, които предизвикват най-голям интерес. Ролята на една от най-знаковите героини в модерната драма се изпълнява от Рут Уилсън.

Сцена от „Хеда Габлер“. Снимка Jan Versweyveld

 


„След репетицията“ и „Алонсо“ са два от акцентите в паралелната програма на фестивала тази година. И двата ще се играят на 10 юни. Първият е с начален час 19,30 на сцена „Филиал“ на Драматичния театър, а вторият е от 20,15 ч. на Основна сцена.

 

В постановката на Валентин Ганев за театър „Българска армия“ – „След репетицията“, участват Стефка Янорова, Веселин Ранков и Гергана Плетньова. Посветена е на 100-годишнината на големия шведски режисьор Ингмар Бергман. Пиесата „След репетицията“ се смята за неговата „любовна изповед към сцената“. Тя въвлича публиката в ситуацията на „театър в театъра“, в която актьорите играят актьори, а техните страсти и илюзии се лутат между живота в реалността и на сцената.

Къде е границата между ролята и реалния живот проследява спектакълът „След репетицията“. Снимка Иван Дончев

 


„Алонсо“ на провокативния режисьор Марий Росен за театър „София“ потапя в ситуацията на една вечеря на две приятелски семейства, която предизвиква множество комични сцени, разкриващи лъжи и измами. Животът им изглежда добре подреден и сигурен, но малко по малко започва да се разпада пред очите на зрителите. Типично за работата на Марий Росен, спектакълът крие неочаквани обрати. В ролите са Лилия Маравиля, Стефания Колева, Ириней Константинов и Пламен Манасиев.
 

Спектакълът на Марий Росен „Алонсо“ крие неочаквани обрати. Снимка Симеон Варсано
 


И тази година в програмата на „Варненско лято“ не са пропуснати концертите. Фестивалът поддържа традицията да представя изявяващи се в музиката театрални артисти. 

„Songs from the shower“ е съвместен проект на актрисата Лили Гелева и певеца Мартин Костадинов. Те привлякоха внимание още с първото си общо парче – „Овъртолихме се“. Концертът е в клуб на плажа тази вечер от 22,15 часа.

Полина Петрова
 

Коментари

Новини Варна