IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
15:06 | 11 юни 2018
Обновен: 23:19 | 3 май 2024

Книгата си „Пристрастно. Театърът на Варна“ представи Виолета Тончева

Творбата е мозайка от впечатления, спомени и наблюдения, отбелязва авторът на предговора проф. Николай Йорданов

По материала работи: Слав Велев
Книгата си „Пристрастно. Театърът на Варна“ представи Виолета Тончева

Книгата си „Пристрастно. Театърът на Варна“ представи Виолета Тончева. Авторът от доста години отговаря за връзките с обществеността на ДТ "Стоян Бъчваров".

 

Книгата е събрала интервюта с големи български творци, които са стожери на варненския театър и в някакъв период са били основополагащи за творческия му облик, отбеляза проф. Николай Йорданов, който е автор на предговора. „Това не е историческо съчинение и няма такива претенции. Книгата има за цел да улови човешкото преживяване, тя е мозайка от впечатления, спомени и наблюдения. Тя запечатва паметта за времето, за духовните вълнения, за творческите амбиции, за успехите. Банално е, но е истина, че от театъра не остава нищо материално – нито филмовата лента, както е в киното, нито платното на художника… Остават вълненията на хората – на тези, които са създали спектакъла и на тези които са го гледали. Първото нещо, което ме впечатли в книгата е, че чрез различните разкази и интервюта в нея видях колко сложно се преплитат съдбите на варненския театър с националния ни театър като цяло и с процесите и явленията в европейския и световния театър. Тази вселена, която има своя логика, прави четивото много увлекателно за всички“, каза още проф. Николай Йорданов. „Вили се зае много амбициозно с благородната си идея. При срещите ни виждах вълнението, с което тя се отнася към своята мисия, на която се отдаде абсолютно предано“, допълни той.

 

Това е една много елегантна книга, написана със стил“, подчерта нейният издател Георги Филипов.
 

Авторката призна, че е избрала заглавието поради факта, че театър не може да се прави без страст и благодари на всички актьори, режисьори, сценографи и композитори, които са я допуснали в своя вътрешен свят.

 

„В първия раздел на книгата, който се нарича „Лицата на варненския театър“ фокусът е върху отделната личност, как тя възприема себе си в театъра, как изпълнява своите художествени задачи. Във втория раздел, озаглавен „Театралната лаборатория“  акцентът е върху няколко знакови постановки от последните години. Там е изследвано отношението на режисьора, на сценографа, на композитора и на актьорите към постановката от една страна, и към публиката – от друга. В анкетите, които съм правила в продължение на 10 години съм събрала мненията на изследователи и почитатели на театъра, на журналисти и блогъри, на изкушени от театъра хора. Надява се, моята книга да спомогне да се случи срещата между хората на изкуството и публиката“, сподели Виолета Тончева.

 

Корицата е важна, тя е първото нещо, което привлича или не привлича читателя, каза още авторката и благодари за идеята и фотографията на Симеон Лютаков. „Решихме да използваме един сценичен костюм от 2001 г., от постановката „Обезчестената монархия“ на Вили Цанков. Той е ръчно изработен, днес все по-рядко се правят такива, тъй като са доста скъпи. Костюмът носи патината на времето, а начинът, по който се отваря, за да разкрие ризата, напомня за повдигането на театралната завеса. Със Симеон Лютаков много харесахме тази асоциация“, разказа Виолета Тончева.


Книгата вече е разпространена във всички регионални библиотеки в страната. 
 


Полина Петрова
Снимка Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна