IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
15:27 | 27 юни 2018
Обновен: 23:01 | 27 април 2024

Легендарният ансамбъл “Александров” закова Варна на крак в ДКС

120 Александровци празнуват 90 години от създаването си в 4 наши града

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Не обичам да пиша за вече преминали концерти и културни събития. Те са минали. Били са. Оставили са следа на място и до следващото  идване, след тях ще остане експлозия в душите на всеки, бил в залата. Не мога да не драсна няколко реда за Александровци. Първо, защото ги чаках половин година с трепет. И второ, защото ме заковаха от второто си изпълнение, заедно с цялата, преливаща от зрители зала „Конгресна“ на варненския Дворец на културата и спорта.

 

Академичният ансамбъл за песни и танци на руската армия “Александров” отбелязва 90 години от създаването си с голямо турне в много европейски страни. След Варна, ще им се порадват зрителите на другите 3 най-големи български града. 

 

В края на 2016 г. 64 човека от трупата, в това число и нейният ръководител генерал-лейтенант Валерий Халилов загинаха в самолетна катастрофа. У нас са новите попълнения, заедно с останалите членове на състава, които са имали късмета да не пътуват в злополучния ден.

 

 След голямата трагедия, потресла всичките им почитатели по света, 5000 души се явяват на кастинг за попълнение в състава.

 

Идват най-блестящите мъжки гласове на Русия и за максимално кратко време избраните хористи възстановяват целия репертоар на легендарния ансамбъл. Казвам легендарен, защото той наистина е такъв.

 

Изумително стегната дисциплина, уникалност, неповторими вокали и брилянтни творчески умения.

 

Хорът на Ансамбъл “Александров” е признат за един от най-добрите мъжки хорове в света.

 

Той съчетава хармонията и чистотата на звука на академичната капела с ярката емоционалност и непосредственост, присъщи на популярните изпълнения, демонстриращи високо вокално умение. Танцуващата група на ансамбъла с емоционални, закачливи и горещи изпълнения на сцената грабва зрителите с високото си хореографско майсторство и ги държи в плен по време на целия спектакъл.

 

До голяма степен успехът на хора, солистите и танцовата група се дължи на гъвкавия и хармоничен оркестър и неговия звук, който е уникален. Трогателна гледка са музикантите, облечени в руски военни униформи, свирещи на руски народни инструменти – балалайки, байяни, хармоники с дървени и месингови инструменти. Това може да се види само в „Александров“.

 

Навсякъде по света Академичният ансамбъл за песни и танци на Руската армия, носещ името на своя основател на Александър В. Александров, се смята за една от марките, славещи Русия, каквото са Болшой театър, Ермитажа, Третяковската Галерия и Диамантения фонд на Московския Кремъл. Ансамбълът е създаден през 1928 г. За негов рожден ден  се смята 12 октомври 1928 г. – денят, в който се е състояло първото представяне на колектива в Централния дом на Червената армия в Москва. Тогава участниците са само 12 души. Но до средата на 30-те години броят на членовете се увеличава до 300 души, а славата му се разпростира далеч извън страната.

 

У нас 120-те творци изпълняват най-популярния репертоар от руски народни и военни песни и ефектни народни танци. И в Бургас, Пловдив и София на чист български език зрителите ще пеят прави „Моя страна, моя България“, заедно с Александровци. Заклевам се. Ще ви чакам пак, „Александров“. Защото сте големи професионалисти, защото обичам Русия и защото всичко изпято от вас, до последната нота, е изстрадано и полято с кръв.

Ели Маринова

 

Коментари

Новини Варна