IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
09:30 | 28 юни 2018
Обновен: 16:44 | 24 април 2024

Премиерата на „Зоро“ тази вечер ще е в Двореца на културата и спорта

Три нови мюзикъла очакват ценителите във Варна през следващата година

По материала работи: Слав Велев
Премиерата на „Зоро“ тази вечер ще е в Двореца на културата и спорта

Очакваната тази вечер премиера на мюзикъла „Зоро“ на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна ще е от 21 часа в Двореца на културата и спорта вместо в Летния театър. Промяната се налага поради лошото време, но билетите ще важат без презаверка, съобщават организаторите. Режисьор на спектакъла е Петко Бонев, който впечатли варненската публика с „Граф Монте Кристо“.  Сценографията и костюмите са на Ася Стоименова, а за впечатляващия 3D Мapping се е погрижила Полина Герасимова. Диригент е Страцимир Павлов. „Това, което ме привлече да участвам, чисто музикално е, че в „Зоро“ има много свобода за импровизация, защото е циганско фламенко, румба, танго. Нотите са само щрихи, оттам нататък диригентът и музикантите трябва да дадат своя принос. По този начин аз ставам един вид съавтор, съучастник на музиката, докато тя се изпълнява на сцената. Това е първият подобен проект, в който участвам“, коментира Страцимир Павлов в предаването  на телевизия „Черно море“ - „Минути за култура“, с автор и водещ Кирил Аспарухов. „В „Зоро“ музиката почти не спира, оркестърът на практика става част от действието, ние също ще пеем и танцуваме. Идеята е на сцената да се получи истински испански, цигански купон с много зрелище и танци. Хореографията е на Станислава Томова. Музиката е почти изцяло на „Джипси Кингс“. Има само няколко песни, написани от Джон Камърън, там, където не е намерил подходящи за сюжета в репертоара на „Джипси Кингс“, но са в същия стил. Част от песента ще се изпълнява на английски, когато е продължение на историята, но след това ще преминава в оригинал – на испански. Предвидени са субтитри на български, тъй като историята също е завладяваща, има любов, има интрига между двама братя, които обичат едно и също момиче. Много дуели с рапира и шпага ще има на сцената. Те са много сложни и определящи за смисъла на постановката, защото чрез самата фехтовка трябва да проличи характерът на всеки от двамата братя“, разказа още Страцимир Павлов.
 

Доста труден беше репетиционният процес и се надявам, че премиерата ще мине блестящо, каза Велин Михайлов, който ще е в ролята на Зоро. Този образ е голямо предизвикателство за мен предвид факта, че всички малки момчета са мечтали поне веднъж да бъдат Зоро, а и поради това, че десетки пъти сме гледали филма с Антонио Бандерас и Катрин Зита Джоунс, допълни той.
 

Около 2 часа ще е общото времетраене на мюзикъла, предвиден е и антракт. 5 са предвидените участия на „Зоро“ до края на годината, като три от тях са гастроли – на крепостта Царевец във Велико Търново, на закриването на оперния фестивал в Банско и в София, като все още не е уточнено дали ще е на сцената на НДК, или на Модерния театър.
 

Варна освен морска столица се превръща и в столица на мюзикъла. Публиката тук има търсене и разбиране за този жанр, подчерта Страцимир Павлов и разкри, че три нови мюзикъла ще представи ТМПЦ – Варна, през следващата година. Това са „Чикаго“, втора част на „Фантомът на операта“ с музиката на Андрю Лойд Уебър, а третият ще е с авторска музика. Страцимир Павлов не скри, че режисьорът Петко Бонев го е поканил двамата да направят общ проект, но все още търсят темата, като се колебаят между „Ромео и Жулиета“ и историята за граф Дракула.


Полина Петрова

 

Целия разговор на Кирил Аспарухов със Страцимир Павлов и Велин Михайлов, вижте тук:

"Щрихи от утрото" (26.06.2018) - „Минути за култура“


 

Коментари

Новини Варна