IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
14:10 | 4 октомври 2018
Обновен: 23:02 | 8 май 2024

Над 300 деца в 16 постоянни групи изучават Космоса в Планетариума

За 50-ти път варненската обсерватория откри учебната година, продължават записванията

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

За 50-ти пореден път Народната астрономическа обсерватория и планетариума откри новата учебна година. Над 300 деца от 16 постоянни групи изучават астрономия при нас - каза Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР – Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Всеки ден продължават да се записват нови деца. Директорът уточни, че Световната седмица на Космоса традиционно се провежда в началото на октомври в залите на обсерваторията. Големият интерес към нашите занимания ни задължава да търсим нови хоризонти и изяви за нашите ученици. Надяваме се да отговорим на този интерес. Тук се изучава астрономия, астрофизика, оптика. Има групи за решаване на задачи по астрономия като там се готвят на много сериозно ниво за олимпиади. Малките изучават небесните тела и съзвездия и условията на различните планети. Колкото повече израстват, получават по-сложни знания.

 

Тази вечер, (4 октомври) две ученички заминават на международна олимпиада по астрономия в Шри Ланка. Нашият национален отбор се състои от 5 ученици, има един варненец, което е признание за труда на колегите. Търсим възможност за включване в международни проекти и програми.

През лятото залите едва  успяха да поберат всички желаещи да гледат „Космическото пътешествие“. Филмчето е предназначено за деца от 5 до 12 г. Много е атрактивно. Имахме чужденци, лекции на английски и български. За чужденците е малко екзотично да ни посетят, защото у нас има жив лектор. Хората могат да задават въпроси. Повечето планетариуми по света са сферично кино. Ние имаме желание и идея да се обновим с такава техника, но е въпрос на време. Най-често питат за разликата между астрономия и астрология и дали има извънземни – каза още Свежина Димитрова.

 

По нейни думи, курсовете по астрономия се водят от Иванка Гецова, която е разработила собствена методика. Помагалото е много успешно като начин на обучение. Нейни колеги  споделят, че тези  разработки могат да се използват и в средния курс на обучение по Човекът и природата“.

 

Кристиян е на 17 години и е ученик от 5 ЕГ „Йоан Екзарх“. За втора година е кръжочник в обсерваторията. Довела го е идеята да изследва безкрая на Космоса. Планира развитие в тази област и има амбиция да се занимава с научна дейност. Има зад гърба си успешно участие в олимпиада по астрономия. Иска да учи космически науки в чужбина, но да се върне, за да покаже наученото в родината и да помогне на децата да поемат по неговия път.

 

Прожекции на филмчето "Космическо пътешествие", подходящо за деца от 5 до 12 години ще има още през годината. Родители и учебни заведения могат да следят за дните, които ще бъдат обявени на сайта на Обсерваторията.

Ели Маринова

Снимки авторът

Четете още: 90% от варненските деца вярват, че не сме сами във Вселената

Коментари

Новини Варна