IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:17 | 29 октомври 2018
Обновен: 17:46 | 16 май 2024

Базар на книги и униформи се провежда в Руското училище

Със средствата ще бъде изградена нова модерна библиотека

По материала работи: Слав Велев
Базар на книги и униформи се провежда в Руското училище

снимки Ели Маринова

Традиционен есенен книгообмен на прочетени книги се провежда днес и утре в Средното училище се езиково обучение "Александър Пушкин" във Варна. Във фоайето на основна сграда във времето от 8 до 19 часа децата носят прочетени книги и си купуват други.  Базарът се организира от Училищното настоятелство и Ученическия съвет. 

 

„За трета поредна година организираме акция по повод Деня на будителите в училището - каза Ивелина Медникарова – председател на училищното настоятелство. Прави се с доброволен труд. Идеята е децата да донесат книги от домашните си библиотеки, да ги оставят тук и да си купят книги на символични цени. По този начин поддържаме интереса към книгата, към четенето. Тази година  събираме средства за изграждане на нова модерна библиотека. Има интересни книги и на руски, на немски. Радостно е, че тази година се включиха книжарници, които са в района на училището с дарения, с нови книги. Също и издателства. Имаме съпътстваща програма към базара. Ще дойдат организаторите на историческия парк в с. Неофит Рилски. Ще има лекция пред децата. Ще им покажат оръжия и дрехи на стари българи. 

 

Децата са отзивчиви. Всичко е свързано с Ученическия съвет, които също са много инициативни. Направили са презентация, която върви на екраните на училището. По радиоуредбата постоянно има съобщения, които са свързани с известни личности.

 

Със събраните средства от базара миналата година направихме кабинет по природни науки. Това е малка част от парите, с които разполага настоятелството. На доброволен принцип родителите ползват своите контакти и възможности, за да участваме в проекти.

 

Тази година има и разпродажба на употребявани униформени облекла. Предложението е на родителите. Когато умалеят на децата, те започват да търсят начин да ги подарят на приятели. А дрехите са скъпи. Така ще улесним хората, които биха си избрали резервна ризка или жилетка или друг елемент от униформата. Те трябва да са изпрани, с поставена обозначителна лепенка за размер и вид за момче или момиче.

 

За мен най-големият ефект е, че родителите участват в живота на училището и децата го виждат. Ние сме заинтересовани, полагаме усилия тяхната среда да бъде по-добра и имаме отношение към това, което се случва тук“ – допълни още Ивелина Медникарова.

Ели Маринова

 

Френски университети се представиха пред ученици и студенти във Варна

Коментари

Новини Варна