IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
17:39 | 8 март 2015
Обновен: 07:30 | 7 май 2024

В галерия „Актив арт“ сестри представят пролетта в хармония от филц и цветове

Сбирката включва 30 оригинални шала и 20 брошки

По материала работи: Юлиян Атанасов
В галерия „Актив арт“ сестри представят пролетта в хармония от филц и цветове

„Хармония от филц и цветове“. Така са нарекли изложбата си сестрите художнички Зорница Дончева и  Даниела Дончева-Русева. Те представят колекцията си в галерия „Актив арт“.
В сбирката, включваща 30 шала и 20 брошки, изработени в техниката на художественото плъстене, цветята присъстват като основен композиционен елемент и  изграждат един свят на еуфория, любов, светлина и топлина -  неща, които свързваме с пролетната мода и идеята за рай, блаженство и възраждащ се живот. Шаловете - символ на силно индивидуално присъствие с разкошен силует, комфорт и лукс, аристократизъм и бохема, са творчески създадени от специална вълна за плъстене, внос от Италия и Германия, естествена коприна и стъклени мъниста.   
Авторките Зорница Дончева и Даниела Дончева-Русева посвещат тази колекция на своята майка, също творец в техниката на арт филца, от която  наследяват любовта към това древно българско изкуство, възторга и постоянството в работата. Художничките са се дипломирали в ПГ по текстил и моден дизайн – Варна, специалност „Моден дизайн“. Зорница продължава творческата си биография, като  учи в специалност „Инженерен дизайн” – ТУ Варна при склупторите проф. Венелин Божидаров и проф. Пламен Братанов. Работи в продължение на 7 г. като художник-асистент в ателието на известния италианския художник Атос Фачинкани. През 2014 г. е носител на отличието за художествено „Откритие” на галерия „Актив арт” и има реализирани изложби във Варна, Балчик и София.

 

Коментари

Новини Варна