IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
08:52 | 10 март 2015
Обновен: 07:24 | 7 май 2024

Уникална школа по интегриран танц търси дарители

550 лева не достигат за началния етап

По материала работи: Златина Добрева
Уникална школа по интегриран танц търси дарители

550 лева не достигат за началния етап от проекта  „Първа школа по интегриран танц в България”. Това съобщи председателят на сдружение “Нова Варна” Слав Панайотов. Школата ще насърчи хората с увреждания да творят и да се себеизразяват чрез изкуство. Проектът е насочен към всякакъв тип аудитория, убедени са инициаторите, тъй като той обединява мъже и жени в различна възраст и с различни умения.
Интегрираният танц позволява на хора със и без увреждания да танцуват заедно под обща хореография и музика. Опитът в международен мащаб показва, че такъв тип представления предизвикват интерес, билетите за тях се разпродават, а не са обект на благотворителност и съжаление.
„Трябва да успеем в България, защото така ще покажем на ръководители на школи, училища, хореографи, мениджъри на културни институции, че могат да работят с различни хора. Ще насърчим хората с увреждания да бъдат смели и да не се страхуват да се конкурират”, казват инициаторите.
В основата на проекта е Пламен Любенов – 20-годишен ентусиазиран брейк танцьор. Идеята се заражда, когато се запознава с ирландската група по интегриран танц CROI GLAN.
Средствата, които в момента се събират по проекта, се предназначени за ново пътуване на Пламен до ирландския град Корк, където в продължение на 20 дни би трябвало да се включи в обучение по съвременен танц, работа с групи хора с различни умения, да репетира нов спектакъл, да работи с хора с множествени увреждания.
Момчето стана известно с участието си във видеото към песента на Миро и Dim4ou „Скочи над мен”. Участва и в програмата за популяризиране на Варна като Европейска младежка столица през 2017 г.

Коментари

Новини Варна