IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
11:39 | 20 май 2020
Обновен: 03:32 | 23 април 2024

ЧРД, Военноморски музей-Варна!

97 години от откриването на уникалната за страната културна институция се навършват днес

По материала работи: Слав Велев
ЧРД, Военноморски музей-Варна!

Днес Рожден ден празнува Военноморският музей във Варна. Униклната  за цялата страна културна институция е открита официално пред 97 години на 20 май 1923 година.

 

В първите години музеят се е помещавал в две зали на Девическата гимназия. Началото на експозицията е поставено 40 години по-рано в Русе. Тогава тя е включвала основно експонати от Руско-турската освободителна война.

 

Морският музей (както се нарича тогава) може да бъде определен за първия публичен морски музей в България. Осветен е от Варненския и преславски митрополит Симеон. В словото на Карел Шкорпил четем: „Целта на музея е да разучи и представи на обществото развитието на българското мореплаване… има [за задача] да пропагандира идеята за любов към морето, нуждите от неговото опознаване и грамадните облаги от него. В музея ще се запознае посетителят с историята на бившия ни военен и търговски флот…“, пише "Радио Варна".

Дълго време съществуването на музея и оцеляването му се дължат на обществената подкрепа в лицето на БНМС. Сговорът основава фонд „Музей“ и чрез него и доброволни дарения издържа музея.

 

С министерска заповед № 46/10 април 1955 г. Морският музей влиза в системата на Министерството на народната отбрана под названието Военноморски музей като филиал на Централния музей на народната армия (днес Национален военноисторически музей). Разположен е в сградата на бул. „Приморски“ № 2. Официалното откриване става със заповед на министъра на народната отбрана от 9 август 1956 г. Скоро заложената още в началото идея започва да се налага – съхраняването и популяризирането на достойното минало на морска България в по-широкия смисъл – корабоплаване, корабостроене, прояви в морските спортове и в художествената маринистика. Днес музеят съхранява колекции от морско оръжие – мини, брегова и корабна артилерия, от униформи и отличия, от корабни модели, голям брой фотографии и др.

 

Коментари

Новини Варна