IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
08:27 | 23 август 2020
Обновен: 01:53 | 17 април 2024

Бляскава оперна гала закрива фестивала „Опера в Летния театър“ на 24 август

Емоционалният спектакъл ще включи ефектна мултимедия и ще премине под мотото „Изкуството е феникс!“

По материала работи: Ставри Таргов
Бляскава оперна гала закрива фестивала „Опера в Летния театър“ на 24 август

Най-пищният варненски фестивал - „Опера в Летния театър“, ще има своя достоен финал с грандиозен Гала спектакъл на 24 август. Организаторите от Театрално-продуцентски център – Варна / Държавна опера – Варна са поканили звездни гласове, които шестват по сцените на световните оперни театри.

 

Под палката на маестро Григор Паликаров и с режисурата на Сребрина Соколова в Летния театър ще излязат три великолепни сопрани - Рената Вари от Румъния, Цветелина Василева и Таня Иванова, блестящото мецосопрано Гергана Русекова и тенорът Даниел Магдал от Румъния, когото варненската публика запомни от вдъхновеното изпълнение на Дон Хозе от „Фламенко Кармен“ преди месец.

 

Ще се включат и брилянтните солисти на Държавна опера – Варна, Валерий Георгиев - тенор, Иво Йорданов – баритон и Деян Вачков – бас.

 

Идеята на спектакъла разкрива режисьорът Сребрина Соколова:

 

„Годината 2020 в световен мащаб протича под сянката на COVID 19. Няма новина, няма събитие, което да стои далеч от тази действителност. Така е и с Изкуството.

 

То носи наслада, възпитава, култивира вкус и достига до хората, именно защото винаги отразява актуалните емоции, чувства и гледни точки. До скоро животът ни беше бясна надпревара с времето, човешките възможности и цели. Изведнъж всичко това изгуби смисъл.

 

Промяната беше внезапна, заплахата – невидима. Страхът скова света, възцари се Тишината… Животът спря…А дали? Малко по малко, като Феникс от пепелта, Изкуството започна да говори, да пее, да рисува и да мечтае.

 

Макар и през маската, макар от дома или балкона, Изкуството прокара пътя на надеждата и вярата в светлото утро. „Изкуството е феникс!“ Този слоган, заимстван от социалните мрежи, е най-точното и вярно послание на нашата Оперна гала, заключителна в рамките на фестивала „Опера в Летен театър“ 2020.

 

Започнал с много ентусиазъм и вълнение с Корона Опера Гала, фестивалът ще завърши с Мултимедийна Оперна Гала, под мотото „ Изкуството е Феникс“ - един парад, един апотеоз на Изкуството, като мощно оръжие срещу страха, безнадеждността и безверието."

 

 

Програмата ще е само от бисери на световната оперна литература. Сред тях са моменти от великите опери на Джузепе Верди „Сицилиански вечерни“, „Бал с маски“, „Ернани“, „Силата на съдбата“, „Трубадур“, „Набуко“. Ще чуем и обичани арии и хорове и от шедьоври на Пучини, Гуно, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Каталани, Чайковски и Бородин.

Началото е в 21:00.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна