IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:39 | 25 август 2020
Обновен: 00:56 | 3 май 2024

Парк-музей "Владислав Варненчик" открива изложба "Спомените оживяват"

Входът е свободен

По материала работи: Ставри Таргов
Парк-музей "Владислав Варненчик" открива изложба "Спомените оживяват"

От днес посетителите на Парк-музей „Владислав Варненчик“ – филиал на Националния военноисторически музей, ще имат възможност да разгледат фотоизложбата „Спомените оживяват“.

 

Тя е посветена на 85-ата годишнина от откриването на мавзолея на крал Владислав Варненчик, която отбелязваме тази година.
  

 

С богат фотоархивен материал изложбата проследява периода от началото на ХХ век, когато се заражда идеята за построяване на паметник на полесражението от 10 ноември 1444 г. при Варна, до наши дни.

 

Автентични кадри, запечатали историята на Парк-музея, и изображения на емблематични експонати представят подготвителните дейности, строителството и официалното откриване на мемориалния комплекс, на което присъстват над 30 000 гости, сред които цар Борис III и цялото българско правителство, дипломатически и военни делегации.

 

Специално място е отделено на полагането на надгробната плоча на краля в мавзолея, както и на значението на Мемориалния комплекс като обединително звено в историята на Югоизточна Европа, пазещо спомена за „последния кръстоносец“ и загиналите воини.

 

Изложбата може да бъде разгледана в Парк-музей „Владислав Варненчик“ до 25 септември.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна