IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
11:40 | 4 септември 2020
Обновен: 18:32 | 24 април 2024

Арехолози откриха гроб на видно момиче на Калиакра

То е било на около 12 – 14 години и очевидно е от аристокрацията

По материала работи: Слав Велев
Арехолози откриха гроб на видно момиче на Калиакра

В първия ден на септември са разкрити златни следи от интересен ритуал в средновековният некропол на н.Калиакра. Времето е запазило в гроба на момиче от знатен произход златен пръстен и чифт масивни обеци, запазени дори и копчета от дрехата,както и части от тъкан, покривала главата на момичето. Доц.д-р Бони Петрунова – директор на НИМ и дългогодишен ръководител на разкопките на Калиакра сподели:

 

“Момичето е било на около 12 – 14 години и очевидно е от аристокрацията.Още не знаем причината за ранната смърт,ще научим повече след анализа на костите.Но веднага можем да кажем, че в случай става въпрос за ритуала погребение – сватба, при който неомъжена девойка се изпраща с дарове като булка.Ние, археолозите много рядко намираме следи от такива погребения, особено от този период“- заключи Бони Петрунова, цитирана от Радио Варна.

 

От втората половина на ХІV век, през миналата година в същия некропол бе открит златния пръстен в гроба на Георги, който е бил управител на крепостта. В случая по-интересното е, младата аристократка е положена в близост до неговите останки.Зададените въпроси дали има връзка между тях, дали единият или и двамата не са от рода на деспот Добротица – ще научим скоро от заснетия филм на н.Калиакра от от Archaeologia Bilgarica .

Коментари

Новини Варна