IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
13:13 | 22 септември 2020
Обновен: 20:22 | 28 април 2024

Розмари Стателова представя автобиографична книга във Варна

Премиерата ще се състои на 25 септември 2020 от 18 ч.

По материала работи: Ставри Таргов
 Розмари Стателова представя автобиографична книга във Варна

„РАЗКАЗЪТ НА ЕДИН МУЗИКОВЕД” представлява мемоарно-автобиографична книга за един живот, разказан фрагментно.

 

Премиерата бъде част от програмата на 29-то издание на международния музикален фестивал „Откритие” във Варна. И неслучайно, защото проф. д-р Розмари Стателова  е първата защитила докторат, посветен на популярната ни музика още през 80-те години на миналия век, а в средата на 90-те и професура, посветена на рок-музиката. А някои от нейните книги като : ”Седемте гряха на чалгата” , „Естрада и социализъм” и други, имаха своите премиери на „Откритие”.

 

Розмари Стателова е родена във Варна през 1941 г.  Тя израства в поликултурна семейна среда, което – според нея – играе важна роля в по-нататъшното й развитие. Акцентът върху музиката в тази среда – майката свири на пиано, бащата на цигулка – насочва детето от малко към музикалното поприще. 

 

Розмари получава средно и висше музикално образование и – благодарение на брака й с музиковеда и композитора Слав Кожухаров – продължава под негова грижа да развива своите заложби на човек, отдаден на  осмислянето на явленията на музиката и музикалната култура. 

 

В текста се представя дългия път, който Стателова изминава от ранните си студентски опити като музикален критик до късните й музикално-антропологични студии и книги, посветени на съвременната популярна музика и музиката на малцинствата. Като учен-музиковед в БАН /Институт за изкуствознание/, Розмари Стателова взема участие в множество международни научни срещи и проекти, които я отвеждат на различни места по света.

 

Част от тези пътувания авторката описва по интересен начин, давайки възможност на читателя да се запознае с интересни обекти от музикалната география на съвременния свят.

 

Премиерата на „РАЗКАЗЪТ НА ЕДИН МУЗИКОВЕД” - мемоарно-автобиографичната  книга на проф.д-р Розмари Стателова ще се състои на 25 септември 2020  от 18 ч. в Арт-салона на БНР-Радио Варна  и е част от програмата на 29-ия Международен музикален фестивал „ОТКРИТИЕ”.

 

Черно море
 

 

Коментари

Пиранияс ( преди 3 години )
Не споменава в мемоарите си как е пречила на новаторските рок групи по време на комунизма да се изяват. Заради нея българската рок музика е частично на това лошо ниво, демагогия и пародия на критиците, другия лош фактор е К. Маричков
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 1
Новини Варна