IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
12:02 | 11 октомври 2020
Обновен: 01:54 | 5 май 2024

Днес във Варна – спектакълът на чувствата с танца на испанската фламенко звезда Давид Перес

Страстното шоу„Puntal“ е част от програмата на извънредното есенно издание на Европейския музикален фестивал Варна 2020

По материала работи: Ставри Таргов
Днес във Варна – спектакълът на чувствата с танца на испанската фламенко звезда Давид Перес

Давид Перес и неговите сценични партньори вече са във Варна и се готвят да взривят емоциите на публиката в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център от 19:00.  Аплодираният в Европа, Азия и Близкия Изток фламенко танцьор ще играе във Варна спектакъла на чувствата „Puntal“.

 


Преди да излезе официално на сцената големият фламенко артист ще се срещне с най-младите почитатели на испанската танцова култура – младите таланти от танцовите школи на ОДК – Варна, за да им предаде посланията на фламенкото. Той вече призна, че идва в морския град с готовност да даде най-доброто от себе си, да се раздаде от цялото си сърце и заедно с музикантите си да поднесе на публиката ритъм, музика, танци и фламенко изкуство, което да докосне всички в Зала 1 на Фестивалния комплекс.

 

Давид Перес танцува с огромен брой фламенто трупи. Най-значимите му спектакли са: "В духа на 6 струни" на Хосе Луис Ортис Нуево, "Разтърсвания" и "Два гласа за един танц" с Ниньо де Пура и Маноло Франко (китаристи) и Карлос Пиняна (певец), финалната вечер на фламенко биеналето в Рим 2009 със спектакъла "Севилска вечер", спектакълът "Четири вечери" на фламенко биеналето в Севиля 2008, "Фламенко въздишка" на танцьорката Мануела Карраско, "Кармен" на Салвадор Табора.

 

Откакто е започнал своя творчески път, Давид Перес танцува в най-различни "таблаос": "Ел Аренал", "Лос Гайос" (Петлите), "Каса де ла Мемория (Дом на паметта), "Севилско патио" или "Каса Патас". Критикът Хуан Верхильос го определя като "Прочувствен до мозъка на костите", а Хавиер Прието казва, че Перес танцува "новата фламенко традиция".

 

От 2004 г. Давид Перес се изявява и като хореограф. Неговият спектакъл „Фламенкос“ покорява с огъня си Нидерландия, Турция, Азия, Кения и Кувейт. Постановката му „Фламенкото“ се играе 6 месеца в Токио, представена е и в София и Русе.

 

Артистът съчетава многобройните си турнета в чужбина с преподавателска дейност в академията на Мануел Бетансос.

 

Черно море

 

 

 

Коментари

Новини Варна