IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
09:30 | 3 ноември 2020
Обновен: 04:13 | 25 април 2024

Колекционери представят творби на именити художници в галерия “Графит”

По материала работи: Слав Велев
Колекционери представят творби на именити художници в галерия “Графит”

Група колекционери ще предостави творби от своите колекции за изложба в галерия “Графит”, която ще бъде открита в деня на българския художник – 3 ноември, от 18:30 часа. 30 картини живопис на Михалис Гарудис, Павел Митков, Людмил Колев, Венцеслав Антонов, Димитър Манолов, Иван Бахчеванов, Петко Петков, Иван Андонов и др. ще бъдат експонирани в галерията до 28 ноември под названието “Колекцията”.

 

Денят на българския художник се отбелязва на 3 ноември, когато е църковният празник в почит на Св. Пимен Зографски. За покровител на българските художници е обявен през ноември 1993 г. по идея на сдружението за възраждане на Софийското Светогорие “Св. Пимен Зографски”. Празнува се от художниците иконописци и реставратори.

 

Св. Пимен Зографски е български монах от манастира “Св. Георги Зограф” на Атон, зограф и книжовник, живял в края на ХVI век. Рисувал е стенописи и икони.

Коментари

Новини Варна