IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:50 | 10 ноември 2020
Обновен: 14:32 | 17 април 2024

Театрален фестивал “Варненско лято” 2020 ще се проведе онлайн

Световната пандемия отмени традиционното провеждане на най-мащабното международно театрално събитие в България

По материала работи: Слав Велев
Театрален фестивал “Варненско лято” 2020 ще се проведе онлайн

Световната пандемия отмени традиционното провеждане на най-мащабното международно театрално събитие в България в началото на юни. Въпреки това, организаторите са  решени да запазят връзката на публиката с големите постижения на театъра. Затова между 25 ноември и 6 декември 2020 фестивалът ще проведе своето 28-о издание, но за първи път неговата сцена ще е интернет пространството със специална международната селекция.

 

Селекцията е подчинена на желанието да покажем многоликите проявления на театъра, предлагащи чрез словото, танца и визуалността уникални преживявания за зрителя. Откриваме фестивала с фламенко танц, представяме световни имена в хореографията – фламандката Анне Тереза де Кеерсмакер и французойката Маги Марен, за да стигнем до Тайван чрез съвременния танц на „Клауд гейт данс тиътър“. Спектаклите базирани върху текстове на Шилер, Лесинг, Бюхнер, Шекспир, са дело на едни от най-интересните режисьори през последните години – Тимофей Кулябин и Кирил Серебренников от Русия, Гжегож Яжина от Полша, Андреас Кригенбург от Германия, Деклан Донелан от Обединеното кралство. Финалът е с българско участие – режисьорът Галин Стоев подготви специален филм за своята постановка „Двойното непостоянство“ от Пиер Мариво, продукция на театъра в Тулуза, Франция.

 

Достъпът до всеки спектакъл е свободен за 72 часа на територията на страната от подстраницата на всяко от заглавията в секцията ПРОГРАМА.

Коментари

Новини Варна