IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
13:15 | 11 ноември 2020
Обновен: 18:41 | 24 април 2024

Държавна опера Варна със свой прочит на „Набуко“

Магията се възражда от 11 ноември

По материала работи: Слав Велев
Държавна опера Варна със свой прочит на „Набуко“

Под палката на Маестро Григор Паликаров, на 11 ноември 2020, 19.00, Основна сцена, ще се възроди магията на „Набуко“ – операта, с чиято триумфална премиера през 1842 г. Джузепе Верди влиза в световната оперна съкровищница, за да остане там завинаги, съобщават от ТМПЦ-Варна.

 

Драматизмът, динамиката и завладяващата мощ на музиката се развиват на фона на библейски събития, изпълнени с домогване до властта и коварство, но и с патоса за свобода на еврейския народ, опълчил се срещу вавилонския поробител. Сложните взаимоотношения в триъгълника Абигайл-Измаел-Фенена и раздвоеното съзнание на вавилонския цар Набуко – тиранин, богохулник, но и любящ баща, дават възможност на оперните певци да разгърнат с пълна сила своето вокално и артистично майсторство.

 

Точно това предизвикателство в „Набуко“ е по мярката на блестящите солисти в състава на 11 ноември, всички със световна кариера: баритонът Венцеслав Анастасов в ролята на богоравния вавилонски владетел, оперната прима Габриела Георгиева в ролята на дръзката претендентка за трона Абигайл и басът Деян Вачков в ролята на водача на еврейския народ, достолепния жрец Закария.

 

Варненската публика за пръв път ще чуе Абигайл на Габриела Георгиева, една от коронните роли в нейния репертоар. В Измаел, сина на царя на Йерусалим, ще се преобрази водещият тенор на Варненската опера Валерий Георгиев, Фенена ще бъде Михаела Берова, Абдало – Христо Ганевски, Великият жрец – Петър Петров, а Анна – Илина Михайлова.

 

Отново ще заслужи аплодисменти и прочутият Хор на поробените евреи, превърнат от италианците в химн на тяхното национално освободително движение Ризорджименто.

 

„Набуко“ на 11 ноември 2020 ще бъде, наред с казаното дотук, и едно много специално събитие за солистите, хора и оркестъра на Варненската опера. Всички те ще представят дългогодишната, знакова постановка в творчеството на Кузман Попов, с мисълта за големия творец и човек, напуснал неотдавна нашия свят. Главният режисьор на Варненската опера за пръв път няма да следи и направлява иззад кулисите случващото се на сцената с неговия “Набуко”…

Коментари

Новини Варна