IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
12:35 | 14 ноември 2020
Обновен: 19:08 | 28 март 2024

XI Коледни театрални седмици във Варна се откриват на 20 ноември

Началото съвпада с Нощта на театрите

По материала работи: Слав Велев
XI Коледни театрални седмици във Варна се откриват на 20 ноември

В знаменателния 100-тен юбилеен сезон Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ отдава почит на традициите, призвани да отстояват изкуството на всяко време. С чувство за отговорност и с усещането за празник екипът се посвещава и на коледната традиция – Коледните театрални седмици, които през тази 2020 година имат своето XI издание. От 20 ноември до 21 декември варненските драматични артисти поднасят на своята вярна публика най-новите, както и най-утвърдените заглавия от своя репертоар, пише ВарнаУтре.

 

Началото съвпада с Нощта на театрите, една друга хубава традиция, която в различни градове, в един и същи ден, обединява енергията на театралната сцена с енергията на театралната зала в едно общо споделено вълнение. „Това е едно специално време и пространство, което излиза извън стандартните рамки, прекрачва своите собствени правила и въвлича хиляди почитатели и зрители. Градовете се превръщат в “сцени” и за няколко часа животът придобива други измерения и се насища с особен артистичен смисъл“, както пише в сайта на Нощта на театрите. През тази година тя е предвидена за 21 ноември, но – пак по традиция – Варненският драматичен театър разширява Нощта на театрите, като я започва още на 20 ноември.

 

В програмата са включени 4 представления, сред които трите най-нови постановки на театъра и любимият от години на деца и родители, вълшебен „Сън“. В Нощта на театрите въвежда на 20 ноември, 19.00, Основна сцена, изящната съвременна комедия „Любовникът от ZanziБар“ на израелския драматург Ели Саги, първа постановка в България.

 

Спектакълът надниква с лека усмивка, ирония и самоирония в нашето ежедневие, което понякога е скучно, може би защото не му достигат мечти. А една екзотична дестинация като Занзибар отключва фантазията и приканва да се преселим в друга паралелна реалност, където всичко може да се случи. И където се потапяме в мечтите си, за да осъзнаем по-добре настоящето. Забавно е да видиш как звездите на Варненския театър Стоян Радев и Симеон Лютаков слизат от драматичните пиедестали на своите Ричард III и Отело (примерно), за да влязат в кожата на неудачни съпрузи, които вкопчени един в друг, се самозабравят в едно копнежно танго. Но не само те двамата, всички останали актьори – Веселина Михалкова, Милена Кънева, Цветина Петрова, Станислав Кондов, Константин Соколов и младата Христина Джурова се вписват адекватно в елегантната ситуационна комедия. Създадената с лекота и артистизъм постановка е на проф. Атанас Атанасов, който за пръв път режисира във Варна, превод Кръстю Кръстев, сценография и костюми Петя Стойкова, музика Петя Диманова.

 

Нощта на театрите продължава на 21 ноември с още 3 представления: „Сън“ (21 ноември, 11.00, Основна сцена), „Владимир“ (21 ноември, 19.00, Основна сцена) и „Поразените“ (21 ноември, 19.00, ГХГ).

 

Приказката за деца и възрастни „Сън“ от Магда Борисова, режисьор Стоян Радев Ге.К., сценография и костюми Даниела Николчова, е добре позната на публиката не само във Варна, а и в София и в други градове на страната. Където и да обикаля „Сън“, той навсякъде увлича зрителите в приключенията на момчето Тони, което попада на странни герои, животни и феи, за да научи първите си житейски уроци. Заслуга за това имат актьорите: Георги Няголов, Валери Вълчев, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Теодора Михайлова, Константин Соколов, Николай Божков, Гергана Арнаудова, Милена Кънева, Юлияна Чернева.

 

Комедията „Влáдимир“ от словенския драматург Матяж Зупанчич е дипломният спектакъл на актьора Николай Кенаров, с който той завършва и режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Пламен Марков. Преводът на пиесата е дело на Людмил Димитров, музиката на Страцимир Павлов, сценографията и костюмите на Даниела Николчова. Актьорите Симеон Лютаков в ролята на главния герой Владимир, Константин Соколов – Алеш, Ивайло Иванов – Мики и най-младото попълнение на театъра Александра Майдавска – Маша, разказват със средствата на черната комедия една история, започнала като добро решение, но завършила с убийство. Приемайки поканата да живее с Алеш, Маша и Мики, Владимир се оказва единственото им финансово спасение. Появяват се обаче непредвидени усложнения, които преобръщат коренно техните взаимоотношения. Колко дълъг е пътят от думите, които се тълкуват превратно, до действията, които водят до насилие и дали, при определени обстоятелства всеки може да стане насилник? Кога се случва и кога би могло да не се случи това? Тези въпроси са залегнали в трактовката на Николай Кенаров, която както признава самият той, е повлияна от голямата режисьорска школа на проф. Пламен Марков.“

 

Варненската Нощ на театрите завършва на 21 ноември, 19.00, в Градската художествена галерия със спектакъл на „Поразените“ – първа постановка в България по романа на Теодора Димова, знаково явление в литературния живот на България, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен и с Годишната награда за проза на Литературен клуб „Перото“. Първата българска сценична версия на романа заема специално място в 100-годишния юбилеен сезон на Варненския драматичен театър.

 

Автор на драматизацията и режисурата е Стоян Радев Ге.К., който – както сам признава – вижда готовите театрални образи, още докато чете романа. Той пренася „Поразените“ от романа на сцената с цялата им болка и любов, с белязалото ги за цял живот страдание по близките, осъдени от т.нар. Народен съд. Постановката, решена минималистично, за да експонира пределно отчетливо изповедното и толкова силно слово на Теодора Димова, въздейства катарзисно, подобно на самия роман. И това е най-голямото й достойнство, наред с ярките превъплъщения на Веселина Михалкова – Райна, Даниела Викторова –Екатерина, Петя Ангелова – Виктория, Полина Недкова – Александра.

 

„Щастлива съм с това представление, защото то е много вярно към оригинала. Драматизацията на Стоян Радев Ге.К. е изящна, представлението също – то напипва това, което в романа е най-същностно, тази оголеност, уязвимост на жените. Те нямат никакви защитни механизми. И ние виждаме на сцената четири актриси, които излизат, като че ли поели въздух, за да се гмурнат в дълбокото – не се знае въздухът докога ще им стигне и изобщо ще им стигне ли. Рядко се среща в днешно време в театъра такъв аскетизъм на изразните средства, наситен с драматично поднасяне на образите“, споделя Теодора Димова.

 

И продължава: „Текстът е изключително труден за сцена и актрисите се справят по един безукорен начин с трудните режисьорски и театрални задачи. Да стоиш в такива роли без никакви външни помощни средства, е наистина много тежка актьорска задача. Но драматизмът се усеща зад думите, зад почти неподвижните тела, без никакви ефекти, без осветление, с намесата единствено на музиката на Калин Николов, която е толкова премерена, дискретна и звучи съвременно.“

 

Извън Нощта на театрите, същите представления ще имат повторения в празничната програма до края на годината: „Любовникът от ZanziБар“ (21 декември, 19.00, Основна сцена), „Владимир“ (2 декември, 19.00, Основна сцена) и „Поразените“ (18 декември, 19.00, ГХГ).

 

В ГХГ ще бъде и представлението на „Приятели?“ от Здрава Каменова, първия успешен режисьорски опит на Николай Кенаров, с актьорите Константин Соколов и Валери Вълчев (4 декември, 19.00).

 

Верен на идеята да представи в XI Коледни театрални седмици най-търсените спектакли от своя афиш, Варненският драматичен театър се спира на неостаряващия ситком „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни (25 ноември и 11 декември, 19.00, Основна сцена) на режисьора Костадин Бандутов, със Свилен Стоянов и Станислав Кондов в ролята на бащата и сина, които след какви ли не перипетии все пак намират път един към друг.

 

Българската класика присъства с „Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, (3 декември, 19.00, Основна сцена) и „Двубой“ от Иван Вазов“ (14 декември, 19.00, Основна сцена). Двете постановки отразяват пристрастното отношение на режисьора Стоян Радев Ге.К. към българската драматургия и особено към първите пиеси от зората на българския театър. Отдавайки почит на първомайсторите, той в същото време винаги успява да излезе извън рамките на утвърдените театрални клишета и да внесе съвременни нюанси в познатите сюжети.

 

Подобаващо място в Театралната Коледа е отредено на „Само за жени“ от Дарио Фо (7 декември, 19.00, Основна сцена), отличената с Награда „Варна“ 2020 постановка на Костадин Бандутов и неговия екип – сценографката Даниела Николчова и актьорите: Веселина Михалкова – Ева; Милена Кънева – Мария, Жана Алфини; Петя Ангелова – Елеонора, Карла; Даниела Викторова – Майката; Биляна Стоева – Джулия; Ивайло Иванов – Адам; Станислав Кондов – Ангелът, Крадецът, Деверът; Пламен Димитров – Водещият, Свилен Стоянов – Алдо, Полицаят; Константин Соколов – Луиджи, Крадецът, Момчето. Майсторът на комедийния жанр е успял да обедини постановъчния екип и всички участници – близо две трети от състава на театъра, около оригиналната си режисьорска концепция, която води от унификацията на двата пола към индивидуализацията и конкретизацията на отделния персонаж. Адресиран към широката аудитория, спектакълът разсъждава над любовта, която прави живота на мъжете и жените цветен, различен и не непременно справедлив. Тази вечна проблематика върви под ръка с чувството за хумор и тъкмо от това партньорство произтичат искрящата виталност, неподправеното забавление и оригиналният дух на „Само за жени“.

 

„Любовни писма“ от Албърт Р. Гърни, в режисьорския прочит на Георги Михалков, е заглавието, което привлича както варненската, така и столичната публика. В София „Любовни писма“ събират редовно почитатели в Сити Марк Арт Център, а локацията във Варна е Основна сцена на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Датата в XI Коледни театрални седмици е 26 ноември, 19.00. Сценография и костюми Петър Митев, авторска музика Иван Драголов, саксофони Петър Момчев, тромпет и валдхорна Венцислав Благоев, китари Веско Койчев, а на сцената през цялото време са забележителните български актьори Яна Маринова – Алекса и Свежен Младенов – Томас. Техните писма от детска възраст до старини свидетелстват за силата на привличането между двама души. Една голяма любов между два противоположни характера, които се търсят, но и отблъскват, не могат един без друг, но и един с друг не могат.

 

„Двамата герои, независимо конструктивни или деконструктивни, се реализират като успешни личности в съвсем различни полета. И от тази гледна точка изведнъж се оказва, че тяхната неосъществена и неосъществима любов е изиграла ролята на мотор в личния им живот. Не че един политик като Томас и един художник авангардист като Алекса могат да се състезават като поприща, но като успех – да. Без разбира се това да поднася рецепта за успешен живот, без да дефинира някаква обратна пропорционалност между лично щастие и успешна кариера“, анализира режисьорът Георги Михалков театралната ситуация, която може би няма да се стори съвсем непозната на зрителите…

 

Като комедия на абсурда би могла да бъде определена постановката на Деси Шпатова „Монтажът на моя филм“ по „Наръчник на оптимиста“ от Матю Куик (16 декември, 19.00, Основна сцена), сценография и костюми Христина Дякова, музика Петър Дундаков, хореография Никола Йорданов, с участието на Станислав Кондов, Цветина Петрова, Симеон Лютаков, Стоян Радев, Веселина Михалкова, Ненчо Костов, Полина Недкова. Екипът изследва пътя, по който може да се справиш, ако животът те е изхвърлил от своя коловоз. „Неумението да общуваш с другите постепенно може да прерастне в неумение да общуваш със самия себе си“, коментира Станислав Кондов, който изпълнява ролята на търсещия себе си Пат. За щастие, интуицията, инстинктът за самосъхранение, късметът, а може би всички те заедно, помагат на главния герой да се върне обратно в живота. Достатъчно е да се довери на младата Тифани и да сподели нейните „танци срещу депресията“ – рецептата й панацея срещу всякакви проблеми.

 

Нищо по-различно от древната максима за здравия дух в здравото тяло, неслучайно действието се развива във фитнес клуб. А доколкото нашата съвременност обича да мисли във филмови категории, Матю Куик ни насочва с усмивка към не съвсем неоснователния извод, че всеки монтира сам филма на своя живот и негова си е отговорността за правилния избор на кинематографичен подход. Великолепни изпълнения на Станислав Кондов и Цветина Петрова в главните роли на Пат и Тифани!

 

В XI Коледни театрални седмици, не са забравени най-младите зрители. Наред със „Сън“, за който вече стана дума, Театралната Коледа им предлага да се впуснат в „Приключения опасни със герои сладкогласни“ (12 декември, 16.00, Основна сцена) от Недялко Йорданов, музика Хайгашод Агасян, режисьор Костадин Бандутов, сценография и костюми Даниела Николчова, хореография Георги Енчев – Гош. Този жизнерадостен спектакъл, познат и обичан от поколения българи, изглежда никога няма да остарее. Това се дължи и на Цветина Петрова, Стоян Радев, Николай Кенаров, Константин Соколов, Станислав Кондов, Валери Вълчев, Гергана Арнаудова, Даниела Викторова, Свилен Стоянов и Валентин Митев, които с огромно удоволствие се преобразяват в Гарвана Пенчо, Магарето Генчо, Бухала Илия, Петела Димитър, Славея Слави, Кокошката Стоянка, Лисицата Елвира, Пъдпъдъка Харалампи и Щъркела Йордан,без да забравяме важната, умна и красива Водеща. И ако има нещо, което обединява всички тези чудесни актьори, то е съжалението, че вече са пораснали. Но пък, за разлика от останалите възрастни, те имат привилегията да се връщат назад и да заживяват отново, макар и за кратко, в детството. Привилегия, която дава само театърът.

Коментари

Новини Варна