IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:18 | 16 ноември 2020
Обновен: 15:24 | 25 април 2024

Представят последните картини на варненския художник Пламен Монев

Изложбата е в Арт галерия Le Papillon

По материала работи: Ставри Таргов
Представят последните картини на варненския художник Пламен Монев

Арт галерия Le Papillon ще представи едно ведро „Пътешествие“ с последните картини на добре познатия и обичан варненски художник Пламен Монев. Това е неговата девета самостоятелна изложба в пространството на галерията и ще се състои от 19-ти ноември до 11-ти декември 2020.

Съхранявайки оформилата се като традиция за последните седмици на есента, експозицията зарежда с колорита, позитивното настроение и енергията на запомнящите се експресивни платна на автора.

Верен на природата си на пътешественик талантливият Пламен Монев ни увлича в емоционална разходка из любими негови места, свързани с лазура на морето, с градове със средновековен чар, с пъстротата на пазара за цветя, сред простора на хоризонта, на зелени поля и лятно спокойствие.

В настоящата експозиция са включени няколко градски пейзажи и типичните за творчеството на автора натюрморти с пейзажни елементи, с оскъдно човешко присъствие или елегантно загатнато от предметите, които ползва.

Монев, приел ролята на опитен гид, използвайки светлината, майсторски успява да ни потопи в уютната атмосфера на Ница, Сейнт Пол дю Ванс, Венеция, Сиена, Лондон, Единбург. Настроението е силно завладяващо до почти физически осезаема слънчева топлина, градски шум и весел говор, убедително постигнато от художника чрез приливите от чисти тонове, перфектния баланс в контрастите, но най-вече от умението му да разказва увлекателни истории с картини.

Следвайки творчеството на художника през годините, във всяка експозиция откриваме неговата жадна за пътуване душа. В сюжетите му разкриваме епикурейския му дух да се наслаждава на живота, на умението му да намира красивото навсякъде, дори когато то е мимолетно.

Душевния си стремеж към баланс и хармония той изразява на платното чрез убедителна четка с категоричен замах, фино изведен детайл, чистота на линията, перфектни композиции и искрящ фовистичен колорит. В своите творби успява да пресъздаде онзи застинал дзен момент на съзерцание, едновременно с усещането за полъха на времето, за живот и движение.

Пътешественик по дух, талантливият художник Пламен Монев умело пресъздава не само атмосферата на природна гледка или конкретен град, а успява да насити с емоции и живот всяка от творбите си. Любопитно за зрителя е да проследи през годините как се променя дадено място през погледа на автора и с интерес откриваме, че познатите ни и така любими негови сюжети се разгръщат по различен начин, създавайки съвсем нови усещания. Зрителят е подканен да надникне „през прозореца“ и да поеме на пътешествие в цветен свят, изпълнен с хармония и безвремие.

Обичащ асоциативните препратки и стилизации, подхранващи въображението, поднесени с фино чувство за хумор, Пламен Монев ни въвлича в истории и случки, посветени на онази мимолетна красотата, която можем да притежаваме в материализираната й нова структура, под формата на картина.

Експозицията не е с носталгично звучене за пътешествие във време на ограничения, а едно ментално пътешествие на съзнанието, където дълбочината на хоризонта стимулира вътрешната ни радост от живота.

„Повечето картини в изложбата ми са от места, в които съм бил и където искам пак да отида. Красиви, изграждани със столетия и пълни с история, но не музеи, а кипящи от живот градове на духа. Пътувам до тях, за да подаря на очите си техните цветове и хармония, а на душата си – радостта и куража, че ги има.

Гледам улиците и сградите на Виена и Единбург, губя се в калейдоскопа на Барселона или Лондон, бродя и мечтая из каменните градчета на Прованс и Тоскана... и си спомням писаното от Артур Лундквист – за камъните на делника, от които духът на човека изгражда замъка на въображението.

Сега не е време за пътуване, но аз имам тази потребност. Искам радост и кураж, искам да съм там! Приятели, каня ви на Пътешествие!“, споделя Пламен Монев.

Изложбата "Пътешествие" може да бъде видяна от 19-ти ноември до 11-ти декември 2020 г. в изложбената зала на галерията във Варна, ул. Драгоман 12.

Коментари

Новини Варна