IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
11:10 | 23 ноември 2020
Обновен: 22:59 | 7 май 2024

Награждават призьорите от конкурса "Роботи в Космоса"

203 ученици се включиха в надпреварата, организирана от НАОП “Николай Коперник"

По материала работи: Слав Велев
Награждават призьорите от конкурса "Роботи в Космоса"

Снимка: НАОП “Николай Коперник"

 

Днес от 15 часа на площадката зад Обсерваторията (планетариума) в морската градина във Варна ще се състои награждаването на призьорите в конкурса "Роботи в Космоса", съобщават от НАОП “Николай Коперник".


В конкурса се включиха 203 ученици под ръководството на 21 учители от 16 училища със 185 работи в четири категории - есе/научно съчинение, макети и модели, рисунки и видеоклипове и презентации. Журитата, оценяващи работите на участниците в отделните категории бяха изключително затруднени, поради отличните творби, за това се взе решение да бъдат отличени повече конкурсни работи от първоначално предвидените.


Конкурса бе посветен на изучаването на небесните тела с помощта на автоматизирани космически апарати – орбитални космически телескопи, космически всъдеходи и автоматични междупланетни станции. Темата е свързана с 50-годишнината от изпращането на „Луноход-1“ на Луната, 45-годишнината от изстрелването на автоматичните междупланетни станции „Викинг“ към Марс и 30-годишнината от извеждането на космическия телескоп „Хъбъл“ в околоземна орбита.


Конкурсът имаше за цел да разкрие същността и предимствата на дистанционното изследване на Космоса и наблюдението на Земята с помощта на автоматизирани космически апарати, както и мястото и ролята на изкуствения интелект в космическата практика.


Със средствата на изкуството, информационните технологии и моделизма учениците изразиха своите мисли, представи и творчески идеи, свързани с изучаването и овладяването на Космоса с помощта на автомати и роботи, с миналото, настоящето и бъдещето на безпилотната космонавтика.

Коментари

Новини Варна