IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
13:30 | 25 ноември 2020
Обновен: 20:13 | 26 април 2024

Галерия Ларго със сборна изложба в памет на Йордан Петков

Тя ще бъде представена в 2 части

По материала работи: Ставри Таргов
Галерия Ларго със сборна изложба в памет на Йордан Петков

В навечерието на дванадесетия си рожден ден Арт Галерия Ларго ще отбележи едно тъжно за галерията събитие. На 7 ноември 2020 година ни напусна основателят на галерията Йордан Петков.

Той беше създател и стожер на галерията, морална и материална опора на нейния екип – съпругата му Нели Вълчева и двете му дъщери Светослава и Милена, които в различни периоди бяха галеристи. За дванадесетте години на своето съществуване галерията беше като втори дом за Данчо.

Любовта му към изкуството намери своя израз в създаването и поддържането на този оазис на красотата. Галерия Ларго се превърна в гостоприемен дом на стотици изложби, на хиляди картини и скулптури, в любимо и приятелско място за стотици художници и ценители.

Галерията беше за Данчо мисия – мисията да дадеш нещо важно на другите, да създадеш нещо ценно и полезно за обществото. В дванадесетте години на нейното съществуване е имало много трудни моменти, много моменти, в които сме били на крачка от отказване. Но в тези моменти Данчо винаги е казвал, че животът не е само цели, пари и сметки, печалби и финансова стабилност.

И винаги е вярвал, че галерията създава нещо, което не може да се измери в пари, нещо, което е отвъд дребното, незначителното, ежедневните суетни, страховете и човешките ни слабости. Тя е място за красота, за духовно пречистване, дом на нещо безценно и непреходно – изкуството.

Нито за миг в тези дванадесет години Данчо не изпита колебание или съмнение дали да я има. И ето, неговата трета рожба – галерия Ларго, е все още тук и ще бъде тук, за да го помним и да продължим чрез нея неговото дело.

От 26 ноември в памет на Йордан Петков галерия Ларго ще покаже сборна изложба от две части. В първата част на изложбата ще бъдат представени творби от семейната колекция – живопис, графика, акварел и скулптура.

Събирани с много любов, те представят едни от най-добрите съвременни български художници, повечето от тях – близки приятели на основателите на галерия Ларго Йордан и Нели. Колекцията ще може да бъде видяна до 9 декември.

От 10 декември във втората част на изложбата ще бъдат показани произведения на художници, които познаваха и ценяха Данчо и са създали по една творба специално за тази изложба.

Това са Александър Димитров, Ангел Герджиков, Анна Тихонова – Йорданова, Боян Янев, Валентина Чернева, Валери Ценов, Васил Василев, Венцислав Марков, Владимир Киров, Георги Йорданов, Димитър Борисов, Димитър Войнов – син, Димо Колибаров, Димо Миланов, Елисавета Ангелова, Живко Дончев, Илия Желев, Лора Маринова, Марина Варенцова – Русева, Милен Маринов, Милена Димитрова- Лена, Николай Ангелов – Гари, Николай Добрев, Николай Няголов, Николай Русев, Росен Рашев – Рошпака, Светла Косева, Светлин Ненов, Стефан Георгиев, Христо Керин, Цветан Лазаров, Юлиан Йорданов, Юлий Шумарев, Яна Любенова. Тема на изложбата е Любовта. На нея са посветени и творбите.

Вернисажът е на 26 ноември 2020 г. от 14:00 до 18:30 часа в Арт Галерия Ларго, ул. Хан Крум № 8, Варна. Изложбата ще може да бъде разгледана и в сайта на галерията на www.largogallery.com.

                                                                                   

Коментари

Новини Варна