IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
10:10 | 13 януари 2021
Обновен: 18:45 | 24 април 2024

Варненският театър открива новата 2021 година с "Отело"

Това е едва третата постановка в историята на местната драма

По материала работи: Слав Велев
Варненският театър открива новата 2021 година с "Отело"

Варненският театър започва днес новата 2021 година с постановката „Отело“ от Шекспир, която е част от програмата за 100-годишния юбилей на Варненския театър. Един многопластов прочит на вечния сюжет за любовта, ревността и предателството, който изтъкнатият режисьор Пламен Марков превръща във вълнуващо и неочаквано представление.

На това внушение са подчинени също сценографията на Мира Каланова, костюмите на Габриела Кърджилова и музиката на Петя Диманова, както и артистичните постижения на целия екип, сред който се открояват Симеон Лютаков в ролята на Отело, Пенко Господинов в ролята на Яго и младата Полина Недкова в ролята на Дездемона. 

Това е едва третата постановка в историята на театъра. Тя идва почти век след първата на Стоян Бъчваров (1922-1923), което я прави още по-интересна.

"Театърът по принцип е изкуство, което независимо кога е написана пиесата, тя се възприема от публиката тук и сега. Т.е. асоциациите, които тя предизвиква, до голяма степен са съвременни. Съвременната ситуация проявява най-различни неща, които са се случвали по-отдавна по различен начин. Спомням си, че в "Големанов", когато се говореше за Народното събрание и министрите, имаше амбиции и хора, които искат това да се съкрати, това ад се махне. И обясненията, че става дума за предишното Народно събрание, не обяснява нищо. Публиката се смее, защото прави асоциация със съвременното Народно събрание.", коментира пред Радио Варна режисьорът Пламен Марков.

 

Коментари

Новини Варна