IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:15 | 7 февруари 2021
Обновен: 06:42 | 25 април 2024

Рожденикът черпи! Костадин Бандутов на 75 години

Три театрални вечери във Варна са посветени на годишнината на режисьора

По материала работи: Слав Велев
Рожденикът черпи! Костадин Бандутов на 75 години

3 театрални вечери под знака на режисьора Костадин Бандутоов за 75-годишния му юбилей е подготвил Варненският театър “Стоян Бъчваров”, съобщават от културната институция в града.

Роден на 17 февруари 1946 г. в Благоевград, Костадин Бантутов не е и подозирал колко различни пътища му е приготвила съдбата. Но и никак не се отказва от възможностите, които тя му поднася. За начало завършва механотехникума в родния си град (1965), но след това, вместо на техническите, се отдава на юридическите науки и завършва право в СУ „Св. Кл. Охридски“ (1972). Наблюденията му като съдия върху превъплъщенията на човека, както и разностранните му интереси, го подтикват към едно трето поприще, което обединява всички други – театъра. Намерил новото си призвание, той записва и завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност Режисура за драматичен театър (1979).

Добре подготвен за тази най-високо стояща в театралното изкуство позиция, той прави редица успешни постановки като режисьор в Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ (1979-1989) и Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ (1989-1990). Само една година като режисьор във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (1990-1991) му е достатъчна, за да разбере, че оттук-нататък Варна ще бъде неговият град. Тук той намира поле за изява на всичките си способности. Става заместник-кмет на Община Варна и директор на Варненския драматичен театър (1991-1996), след което се завръща за кратко към съдийската професия (1996-1999), за да оглави после Дирекция Култура в Община Варна (1999-2005) и Районния съд в Провадия (2006-2011).

Трудно е да отсъдим кое предпочита Костадин Бандутов – съдийството или режисурата. Все пак, изглежда е второто, ако отчетем, че е бил съдия само в 3 града, а режисьор – в много повече. В полза на режисурата говорят още факти – преподавал е „Актьорско майсторство и „История на театъра“ във ВСУ, по покана на ректора на Икономическия университет е създал студентския театър ИкАрт, негови са и почти всички постановки на Варненската детско-юношеска опера. Сред многобройните му постановки на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в различни години се открояват: “Вражалец” от Ст. Л. Костов, “Двубой” от Ив. Вазов, “Няма да платим” от Дарио Фо, “Районна болница” от Хр. Бойчев, “Страшният съд” от Ст. Цанев, “Хранениците на Йорда” от Кр. Дренски, “Едмънд” от Дейвид Мамет, хитовите заглавия “Между два стола” и “Бащи, лъжи и още нещо” от Рей Куни, “Прелестите на изневярата” от В. Красногоров, „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов и Х. Агасян и “Само за жени” от Дарио Фо.

„Само за жени“, отличена за високите си художествени постижения с НАГРАДА ВАРНА 2020, се нарежда сред най-добрите комедийни постановки в най-новата история на Варненския театър. Несъмнено това се дължи, покрай всичко останало, и на чувството за хумор, което впрочем не напуска Костадин Бандутов и когато поставя трагични заглавия.

Друга присъща негова черта е умението му да създава ведра и креативна атмосфера сред творческите екипи, с които работи. И затова сред театралите той е известен като Бънди. От това закачливо и приятелско Бънди дойде и „Бъндиада“ – обобщаващото наименование за трите великолепни постановки на Костадин Бандутов, с които Варненският драматичен театър отбелязва неговата 75-годишнина. Тридневната „Бъндиада“ под режисьорския знак на Костадин Бандутов включва: „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни (23 февруари), „Само за жени“ от Дарио Фо (25 февруари) и „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов (27 февруари).

“… Театърът като изкуство никога няма да умре, защото той – театърът – е преди всичко любов, любов от тези, които го създават, и любов от тези, които идват да го гледат. Тази любов е съградила великолепната му сграда, тя е привличала в залата всяка вечер, в продължение на години, артисти и зрители.
Господи, колко неща е видял, простил и заедно с нас изживял театърът. И страсти, и любов, и прегрешения, и мъка, да, много мъка, но всичко това изживяно от истински хора, отдадени безумно, до смърт, на тази взаимна любов. Между театъра и актьора няма изневяра! Поне аз не знам за такава.
Благодаря ти, че те има, театър! Благодаря на всички, които творят и работят в театъра с любов и всеотдайност! Благодаря на всички, които идват в театъра с любов и всеотдайност! Никой не е забравен! Никой няма да бъде забравен!”,
казва Костадин Бандутов.

 

Коментари

Новини Варна