IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:00 | 8 март 2021
Обновен: 20:46 | 19 април 2024

Богдан Александров гостува с изложба „Триади“ в ГХГ на Варна

Вернисажът е между 15 и 18 на 10 март, а представянето е от 17:30 часа

По материала работи: Ставри Таргов
Богдан Александров гостува с изложба „Триади“ в ГХГ на Варна

Изложба, която ще бъде изненада за много от ценителите на изкуството във Варна се открива на 10 март в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

Гостува провокативният художник Богдан Александров, доктор на изкуствознанието, който работи в областта на концептуалните проекти. Той има изложби в редица страни в Европа, както и у нас, директор е на Градската художествена галерия във Видин, уважаван ерудит, неспокоен ум, срещата с когото е истинско интелектуално предизвикателство.

Изложбата на Богдан Александров във Варна има ретроспективен характер, в нея авторът поставя в нов контекст елементи от свои знакови проекти под името „Триади“.

Това са работи, създавани в продължение на 10 години по метод, наречен от самия него „Визуален шум“. Картините са от проекти, показвани в изложбите: "Пургаториум" (зала „Райко Алексиев“, София, 2012), „Палимпсест. Портрети без име“ (ONE gallery, София, 2015), "Парейдолия. Портрети в постановка" (ONE gallery, 2018), "Вертиго. Портрети без диагноза" (Есенни изложби, Пловдив, 2018).

В изложбата работите са представени в групи по три, от което произтича името „Триади“ (група от три неща или състояния), като препраща към смисъла на триадата от немската класическа философия - теза, антитеза и синтеза. Ето как самият автор описва „Визуалния шум“ като живописен метод в свой опит за манифест в резюме: „В епохата на образа живописта губи привилегированата си позиция в типологическата скала на визуалните изкуства.

Хоризонтално нивелираният порядък променя същностно координатите на живописта, като ги трансформира в медия, еквивалентна на технологично и/или времево базирани визуални изкуства. Промяната не протича без съпротива.

Откриваме свидетелства на стремежа за съхраняване на „егоцентричния” спомен за някога доминиралата живопис в присвоените елементи от първоначално смятаните за нейни отрицания – фотография и дигитални изкуства.

Свидетели сме на странен парадокс – в опит да съхрани собствената си, претендираща за съвършенство природа, живописта припознава несъвършенствата от технологично базираните изкуства.

В изложбата „Визуалният шум“ е представен като възможен живописен метод, демонстриран в творческата практиката на автора и конкретно заявен в няколко цикъла творби, представени в четири изложби.“

Изложбата ще остане експонирана до 29 март 2021.

Коментари

Новини Варна