IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:00 | 20 март 2021
Обновен: 20:26 | 25 април 2024

Голям актьор и режисьор почина след зверски побой

Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди

По материала работи: Ставри Таргов
Голям актьор и режисьор почина след зверски побой

Стефан Стайчев - актьор, режисьор, драматург и театрален директор, е починал само седмица след като навърши 82-годишна възраст. Интелектуалецът е издъхнал в четвъртък, 18 март, съобщава "Монитор".

Стайчев е един от дългогодишните директори на Силистренския театър, където прекарва близо 15 години. Неотдавна той е бил нападнат, жестоко пребит и ограбен в дома си от цигани. След това зверство така и не успява да се възстанови, споделят негови близки.

"Днес напусна нашия свят един прекрасен човек - Стефан Стайчев - блестящ режисьор, дългогодишен директор на Силистренския театър, на който той не само вдъхна живот за втори път, но и превърна в голям балкански театрален център.

Стефан Стайчев е роден в София. Започва творческата си кариера през 1961 г. в Сливенския драматичен театър, след това е актьор в трупата на Народния театър "София" (1966-1970), после актьор в театър "София" (1970-78,1982 -97). Там започват и първите му изяви като режисьор.

Дълги години е директор на Силистренския драматичен театър (1978 -1982, 1997-2009). Междувременно пише и пиеси, които се поставят в редица театри; прави постановки като гост-режисьор в страната и чужбина. Една от добрите постановки, която се помни в Русенския драматичен театър, това е на неговата пиеса "Свободно място във влака", играна през 70-те години. В този театър той направи през 1998 г. спектакъла "Ангели-чудовища" от Ж. Кокто.

Стефан Стайчев е автор и на пиеси като "Рисунки през август", "Цар Симеон", "Златният век", получили също сценична реализация. Поставя за първи път в страната на силистренска сцена "Елате ни вижте" и "Направи нещо, Мет!". И за двете театърът получи наградата "Икар" за сценография на САБ-2001 г.

Създал на сцената незабравими спектакли от които "Бряг" от Ю. Бондарев, "Цар Симеон Велики" - автор и режисьор, "Вражелец" от Ст. Л. Костов, "Доктор" от Б. Нушич, "Натан Мъдрецът" от Г.Е. Лесинг, "Добруджанска рапсодия" от Ал.Гиргинов и Ст. Стайчев, "От бесилото към безсмъртието" драматизация Ст.Стайчев - един от най-гледаните спектакли, "Тимон от Атина", "Златният век - Цар Симеон Велики", "Гераците" от Е. Пелин и много други, оставили у всеки зрител частица духовна енергия.

Стефан Стайчев е лауреат на много български и международни награди за актьорската си и режисьорска работа от Полша, Германия, Русия и др. За всеотдайната дейност с уважение и възхищение си спомнят и днес гражданите на Силистра.

Със своя талант, ерудиция и качества на достоен човек допринесе изключително много за театралното изкуство в Силистра.

Поклон пред паметта му!

Коментари

Новини Варна