IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
09:00 | 21 март 2021
Обновен: 18:49 | 24 април 2024

Връчиха отличията на София Филм Фест

Носителят на голямата награда е "Розовият облак" на бразилската режисьорка Юли Жербазе

По материала работи: Ставри Таргов
Връчиха отличията на София Филм Фест

Носителят на голямата награда на София Филм Фест за 25-ото издание е "Розовият облак" на бразилската режисьорка Юли Жербазе. Една история за розов токсичен облак, който принуждава хората да си стоят затворени по домовете. Любопитното е, че тази история е написана две години преди изобщо да се заговори за пандемия от коронавирус.

Много силно е представено и новото българско кино, с болката и проблемите. "Уроци по немски" на Павел Веснаков получи специалната награда на международното жури на София Филм Фест и наградата на международната критика.

12 нови български филма, произведени през миналата година, участваха в програмата Ново българско кино. Тук победителят е филмът "Февруари" на Камен Калев с приза на международното жури от фестивални директори за най-добър български игрален филм.

Киноисторията за геноцида в Сребреница, която размести пластовете – "Quo Vadis Aida" на босненската режисьорка Ясмила Збанич, е победител в секция Балканско кино. Той е номиниран за Оскар за международен филм.

"Сантяго" на Андрей Кулев е отличен за най-добър български късометражен филм, съобщава БНТ.

Коментари

Новини Варна