IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
15:45 | 17 юли 2021
Обновен: 00:07 | 25 април 2024

Цяла България стиска палци за „Жените наистина плачат“ на фестивала в Кан

Филмовият фестивал завършва тази вечер с връчване на "Златна палма" за най -добър филм

По материала работи: Слав Велев
Цяла България стиска палци за „Жените наистина плачат“ на фестивала в Кан

Кадър: НоваНюз

Цяла България стиска палци за родната номинация на престижния кинофестивала в Кан. Ден след премиерата на българския филм „Жените наистина плачат“ (Women do cry) на Весела Казакова и Мина Милева.

Според режисьора Весела Казакова филмът определено е направил впечатление, защото хора ги срещат по улиците и разказват личните си истории, предаде "Нова ТВ".

Казвали са им, че тяхната лента е една от петте най-добри на фестивала.

"Не е плакатен филм, но се засягат обстоятелствата, в които се поставят жените. Не дава рецепти, а оголва. Има искрена и чиста голота. Мисията на филма е женската солидарност", обясни още тя.

Според другия режисьор Мила Милева "Скрийн интернешънъл" е дал много добри отзиви, което се случва много рядко.

От своя страна Мария Бакалова смята, че филмът иска да направи промяна, затова и предизвиква провокация. А след като удари дъното се изкачва към светлината и дава надежда.

Екипът се появи на фотосесията за филма със специални бели тениски с послания.

На фланелката на Бакалова пише "Розите не компенсират за синините на жените".

A на тази на Весела Казакова - "Тя беше някога", смисълът е в жените, които са започвали нещо, но са били отстранявани, прави препратка към домашното насилие над жени.

Операторът Димитър Костов определи снимачния период като забавен и интересен. А художникът Марияна Крутилин заяви, че филмът е изключително вълнуващ, а екипът - прекрасен.

Филмовият фестивал в Кан завършва тази вечер с връчване на "Златна палма" за най -добър филм.

24 ленти си оспорват наградата "Златна палма" за най-добър филм. Сред тях са мароканска лента за хип-хоп младеж, героична история от Иран и изпълнен с въображение френски филм. Българското участие е „Жените наистина плачат“, вторият игрален филм на Мина Милева и Весела Казакова, а в една от главните роли е номинирата за Оскар Мария Бакалова.

Експертите коментират, че състезанието тази година е едно от най-оспорваните и непредвидими. След като беше отменен миналата година, този път най-големият филмов фестивал в света се проведе за радост на звездите и киноманите.

Сред звездите на червения килим бяха Бил Мъри, Мат Деймън и Шарън Стоун, която беше домакин на 27-ото издание на благотворителната гала вечер, организирана от американска фондация за борба със СПИН. 

Цялото ВИДЕО гледайте ТУК

Коментари

Новини Варна