IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Култура
13:40 | 22 януари 2022
Обновен: 21:47 | 28 април 2024

Почина доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов

Той беше свързан неразривно с Варна и сцената на операта в морския град

По материала работи: Ставри Таргов
Почина доайенът на българските диригенти - маестро Борислав Иванов

"Скъпи приятели, рано сутринта днес в болница в Москва, обгрижван до последно от сина си Борислав, ни е напуснал завинаги нашият високоуважаван и обичан Маестро Борислав Иванов!"

Това написа в своя фейсбук профил Даниела Димова, директор на ТМПЦ - Варна.

"Много ще напишем и много ще кажем за голямата личност и човек с главно Ч Борислав Иванов! Сега нека замълчим и да го изпратим по пътя нагоре с обич и топлина! Скърбя за теб, Маестро!"

Борислав Иванов има огромни заслуги за утвърждаване на българската музикална култура и българските оперни гласове по света. С тях, както и със солисти от цял свят, той е гастролирал многократно в Испания, Италия, Германия, Полша, Русия, Египет, Франция, Белгия, Турция и др. Дирижирал е повече от 3 500 спектакъла на 4 континента и 65 сезона стои с неизменен успех на диригентския пулт.

Борислав Иванов е носител на многобройни отличия, сред които Почетен кръст за заслуги към културата, първа степен, от Президента на ФРГ Рихард фон Вайцзекер, Орден "Кирил и Методий", Почетен знак на Пловдив и Варна, Почетен гражданин на Варна, Награда "Варна"; "Златен век" от Министерство на културата; "Златно перо" на Европейския музикален фестивал и др.

Определян често и като "аристократът на българската музикална култура", маестро Борислав Иванов беше свързан неразривно с Варна и сцената на операта в морския град. Освен диригент той беше и артистичен директор на Варненската опера, а творческият му път на сцената ѝ започва още от самото начало - през 1947 г., припомня радио Варна.

Коментари

gogotoio ( преди 2 години )
rate down comment 0 rate up comment 0
Александър Крунев ( преди 2 години )
Браво! Най-сетне си отиде този ***!!!!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 0
Елена ( преди 2 години )
Царствие небесное БОЛЬШОМУ таланту и человеку!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 1
Новини Варна